Blir ikke straffet hvis han var juridisk utilregnelig

Anders Behring Breivik (32).

Anders Behring Breivik (32). Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Norge er det eneste land i Europa der en person kan gjennomføre grufulle forbrytelser uten å bli straffedømt.

DEL

OSLO: Det sier leder for den rettsmedisinske kommisjon, professor Tarjei Rygnestad, til NTB.

Del på Facebook

– Mens andre europeiske land alltid dømmer først og så vurderer den dømtes soningsdyktighet i ettertid, har Norge selv i den nye straffeloven valgt å droppe rettssaker der tiltalte er ansett som juridisk utilregnelig. I stedet blir den tiltalte tvangsbehandlet i lukket avdeling på et sykehus. Resultatet kan kanskje sies å bli det samme, men vi utfordrer alltid folks rettsfølelse når folk som begår alvorlige kriminelle handlinger ikke blir straffedømt, sier Rygnestad.

LES OGSÅ: Kjøpte seks tonn kunstgjødsel

Medisinsk eller juridisk utilregnelig

Han sier at det er klart mange mennesker stiller seg spørsmålet om en person kan begå slike grufulle gjerninger som de på Utøya og likevel være tilregnelig.

Rygnestad viser til straffelovens paragraf 20 om tilregnelighet. For å kunne straffes må lovbryteren være tilregnelig på handlingstidspunktet. Lovbryteren er ikke tilregnelig dersom han på handlingstidspunktet er under 15 år, psykotisk, psykisk utviklingshemmet eller han har en sterk bevissthetsforstyrrelse.

– Bevissthetsforstyrrelser og psykose som følge av selvpåført rus fritar imidlertid ikke for straff, sier Rygnestad.

LES MER: Kirken åpner dørene over hele landet

Håper de har tatt prøver

Rygnestad sier han skal være forsiktig med å blande seg opp i politiets arbeid, men sier samtidig at han håper inderlig politiet har tatt nødvendige blod- og urinprøver, samt hårprøver.

– Ved årsskiftet fant Riksadvokaten det nødvendig å sende et rundskriv både til Statsadvokatene, sjefen for Kripos, sjefen for PST og landets politimestre der han innskjerper at slike prøver skal tas ved alle alvorlige forbrytelser der man frykter at det senere kan bli hevdet at en tiltalt har vært psykotisk i gjerningsøyeblikket.

– Bakgrunnen for dette rundskrivet, som vi i kommisjonen har oppmuntret til, er de mange tilfeller der en tiltalt påberoper seg å være psykotisk i gjerningsøyeblikket fordi han har vært påvirket av legemidler, sier Rygnestad.

LES OGSÅ: - Full panikk på Utøya

100 prosent sikkert

Rygnestad regner det som helt sikkert at de rettpsykiatriske undersøkelser i tilknytning til drapene på Utøya vil havne i den rettsmedisinske kommisjon.

Han sier det er 100 prosent sikkert at de judisielle observasjoner av den siktede vil starte nokså raskt, men igjen peker han på at det er prøvene som kan avdekke selvpåført rus som må tas i tide.

– Riksadvokaten sendte ikke sitt rundskriv uten grunn, men jeg har selvsagt ikke grunnlag for å anta at politiet i denne alvorlige saken ikke har fulgt opp. Jeg bare minner om det for sikkerhets skyld, sier Rygnestad.

Vil ikke opplyse om navnet til forsvareren

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har fått oppnevnt en forsvarer, men politiet har klausulert navnet.

Det bekrefter politiadvokat Trine Dyngeland i Oslo politidistrikt overfor NTB.

– Han har fått oppnevnt en forsvarer lørdag, men det er meddelt at navnet ikke skal opplyses, sier hun.

(©NTB)

LES MER OM BOMBINGEN I OSLO OG SKYTINGEN PÅ UTØYA HER

Artikkeltags