DRAMMEN: De er umulige å telle, alle faklene som er tent for å minnes de involverte, berørte og etterlatte etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya fredag.

Del på Facebook

De utallige faklene lager en liten tåke av røyk på torget. En røyk og en lukt det oser samhold av. Et tilsynelatende evigvarene opptog gikk i ettermiddag over bybrua, og fylte opp Bragernes torg. Bokstavelig talt. Allikevel er det stillheten og tankene som rår på torget.

SE VIDEO FRA FAKKELTOGET PÅ BRAGERNES TORG:

 

 

Det ble holdt tale av de tre jentene som arrangerte minnemarkeringen, ordfører Tore Opdal Hansen, og tidligere AUF-leder i Buskerud Masud Gharakhani. Det hele ble avsluttet med sangen «Til Ungdommen» av Nordahl Grieg.

SE FLERE BILDER FRA MINNEMARKERINGEN HER

Stoltenberg: Ansikt til ansikt med folkeviljen

Foran folkehavet på Rådhusplassen i Oslo møtte statsminister Jens Stoltenberg folkeviljen – i den enorme protesten mot terroren, hatet og massedrapene på Utøya.

– I dag er gatene i Oslo fylt av kjærlighet, sa kronprins Haakon, som holdt den første appellen foran folkemengden.

Statsminister Jens Stoltenberg sa i sin appell at han er uendelig glad for at folk i en vond tid går ut på gatene med blomster og lys for å verne om demokratiet.

SE INNSENDTE BILDER:
* Fakkeltoget i Drammen del 1
* Fakkeltoget i Drammen del 2
* Fakkeltoget i Drammen del 3
* Rosetoget i Åmot

– Her står vi ansikt til ansikt med folkeviljen, sa statsministeren, og så ut over folkemengden som strakte seg så langt øyet rakk.

Sterkest inntrykk gjorde kanskje AUFs leder Eskil Pedersen som befant seg midt i terroren på Utøya fredag. Han skalv i stemmen da han framførte appellen sin, til stor applaus.
Og blant alle dem som lyttet var også Gro Harlem Brundtland, som skal ha vært ett av målene for massakren på Utøya. Hun sto ved siden av Jens Stoltenberg med en rose i hendene, i likhet med tusenvis av andre frammøtte.

LES ALT OM TERRORANGREPENE 22.07.2011

Toget avlyst

Rett før planlagt avmarsj avlyste politiet rosetoget i Oslo til minne om ofrene for terrorhandlingene i Norge. Rett og slett fordi så mange mennesker hadde møtt opp at toget ikke lot seg gjennomføre. Folkehavet på Rådhusplassen var så stort at det er uforsvarlig at en så stor folkemengde setter seg i bevegelse, mente politiet. En time før toget skulle startet for å bevege seg mot Youngstorget, hadde nærmere 60.000 personer meldt seg på gjennom Facebook.

Politiet anslo etter hvert at over 150.000 mennesker hadde møtt opp. Menneskemengden fylte Rådhusplassen til trengsel, strakte seg nedover forbi kaiområdet ved Akershus festning, ned langs Aker Brygge og oppover mot Karl Johan.

Minnemarkeringer foregikk flere steder i distriktet. Her er Svelvikspostens artikkel fra Svelvik.

Benjamin

Den forrige stormarkeringen i Oslo var protesten mot drapet på Benjamin Hermansen i 1991. Da møtte 40.000 personer fram, og det var til da den største folkemarkeringen i Oslo siden andre verdenskrig.

Fra Nesodden meldes det at flere hundre mennesker måtte stå igjen på brygga fordi ferja var stappfull av mennesker som ville være med på fakkeltoget. Over hele landet er det tilsvarende minnetog mandag.

– Vi vil vise at vi står sammen og ikke er redde for terror. Vi går hånd i hånd for å vise kjærlighet og omtanke for dem som har mistet sine, og for å vise respekt for de døde, sier Terje Bratland, som er en av dem som tok initiativ til markeringen.

Sammen med en kamerat opprettet han arrangementet «Vi går sammen – Norge står samlet mot terrorhandlinger».