Skal ha lagt ut terrormanifest før angrepene

Anders Behring Breivik (32).

Anders Behring Breivik (32). Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

En 1.500 siders bok som skal være den arresterte Anders Behring Breiviks «manifest», er lagt ut på internett. Nå har han erkjent de faktiske forholdene ovenfor politiet.

DEL

OSLO: – Han har erkjent de faktiske forholdene. Han har sagt en del om hvorfor dette skjedde, men det ønsker jeg ikke å komme inn på, sier Lippestad sent lørdag kveld.

Advokat Geir Lippestad opplyser at terroren var planlagt.

På spørsmål om 32-åringen angrer på drapene på Utøya og de øvrige handlingene han står bak, svarer forsvareren først etter å ha tenkt seg lenge om.

– Det er vanskelig å si noe om dette, sier advokaten.

Anders Behring Breivik syntes ifølge Lippestad det var grusomt å gjennomføre drapene, men i hans hode var det nødvendig. Advokaten forteller at terroren var planlagt over lang tid og bekrefter opplysningene om at hans klient i lang tid har skrevet på et omfattende verk – et manifest som skal gi en slags forklaring på hva han står for.

SKYTING PÅ UTØYA

Vil fortelle

Breivik vil fremstilles for fengsling i Oslo tingrett mandag. I avhørene har han opplyst at han der vil forklare seg nærmere. Ifølge advokaten blir det ikke flere avhør søndag.

– Han er innstilt på å forklare seg for åpen rett om motiv og hvorfor han har begått handlingene han har erkjent, sier Lippestad.

Lippestad har også representert Ole Nicolai Kvisler, som i 2002 ble dømt til 17 års fengsel for drapet på Benjamin Hermansen, det såkalte Holmlia-drapet.

Det er Behring Breivik selv som har bedt om å få Lippestad som forsvarer.

Alene

Politiet har tidligere åpnet for at det kan ha vært mer enn en gjerningsmann. I avhør lørdag skal Breivik ha sagt at han opererte på egen hånd.

– Han sier han har vært alene. Vi skal nå få dette verifisert, sa fungerende politimester Sveinung Sponheim på en pressekonferanse på Politihuset i Oslo søndag formiddag.

Undersøkes av politilegen

– Min klient framstår som rolig i avhørene og forklarer seg villig om det som er skjedd. Han har ikke ønsket å forklare seg om motiv og bakgrunn foreløpig. Det vil han komme tilbake til i retten, sier Lippestad til NTB.

Lippestad opplyser videre at han ba politiet holde navnet hans hemmelig til å begynne med fordi han ønsket å stå fritt til å vurdere om han ville ta forsvareroppdraget. Anders Behring Breivik syntes ifølge Lippestad det var grusomt å gjennomføre drapene, men i hans hode var det nødvendig.

– Det er veldig vanskelig for meg å gi en fornuftig oppsummering av det han sa i avhør, sier forsvarer Geir Lippestad til TV 2

ALT OM TERRORANGREPENE I NORGE 22.07.2011

La ut terrormanifest

Boka er en oppskrift på hvordan det multikulturelle samfunnet skal bekjempes.

Boka har tittelen «2083. A European Declaration of Independence» og handler om rasekrig og hvordan Europa kan kvitte seg med innvandrere, ikke minst muslimer. Manifestet er lagt ut under forfatternavnet Andrew Berwick.

På side 1.472 i dokumentet står det følgende: "Jeg tror dette blir det siste jeg skriver. Det er nå fredag 22. juli, klokken 12.51.

Utfyllende beskriver hanogså fordelen med å være alene når en skal planlegge en aksjon. Han skriver at sannsynligheten er svært lav for å bli oppdaget når en operer alene og ikke er står på overvåkingslisten til politiet. En person som står alene sender ikke e-post, ringer ikke eller har annen form for elektronisk kommunikasjon.

– Det gamle ordtaket «Skal du ha noe gjort, gjør det selv» er relevant her, skriver han bare et par timer før bomben i Oslo utløses.

Samtidig peker han på faren ved å isolere seg for mye:

– Faren med å isolere seg og bli for asosial kan føre til at du mister dem rundt som er glade i deg. Og hvorfor skulle du da gi dem rundt deg den ultimate kjærlighetsgaven dersom alle hater deg, spør han i teksten.

Sprengstoff

Bomben plassert i en bil ved Regjeringskvartalet eksploderte klokken 15.22, og under to timer senere ble det rapportert om skyting på Utøya.

Det hele endte med at minst 92 mennesker ble drept. Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya like etter klokken 18.30 fredag kveld og er siktet for å ha stått bak begge ugjerningene.

Boka omtaler blant annet hvordan man skal opprette falske gruveselskaper for å få tilgang på sprengstoff. Den behandler også spørsmål om «raserenhet», og forfatteren går særlig til angrep på multikulturalismen.

– Multikulturalismen er en antieuropeisk hatideologi utformet for å rive ned europeiske kulturer og tradisjoner, europeiske identiteter, europeisk kristendom og de europeiske nasjonalstatene, står det i manifestet.

Fire kapitler

Et sammendrag av manifestet er presenteret i en video som er lagt ut på YouTube.

Videoen er delt inn i fire kapitler: 1. Framveksten av kulturmarxismen, 2. Islamistisk kolonisering, 3. Håp og 4. Ny begynnelse. 2083 i tittelen på manifestet henspiller på året for den «nye begynnelsen».

Kilder i politiet bekrefter overfor TV 2 at Breivik har vedgått å ha publisert materialet på internett, skriver VG Nett.

Manifestet skal en stund før bombeeksplosjonen i Oslo og massakren på Utøya ha blitt sendt til finske politikere, blant annet en i partiet Sannfinländerna.

Boka avsluttes med serie bilder av Anders Behring Breivik.

Trodde han ble spanet på

2. juni i år fikk 32-åringen besøk av en for ham ukjent mann som fotograferte gården han leide på Åsta ved Rena i Hedmark.

– Han var rundt 50–60 år og sa at han var turist og ønsket å ta landskapsbilder. Oppførselen hans og kroppsspråket indikerte at han løy, skriver Behring Breivik i sitt såkalte manifest.

– Instinktene mine fortalte meg at han var politimann. Jeg bød ham på kaffe og foreslo at han skulle gå ned til elvebredden siden det var det beste stedet å ta bilder fra. Jeg la merke til at han fortsatte å ta bilder av gården, skriver han videre.

Behring Breivik forsto mannen dit hen at han var interessert i gården i forbindelse med at det for noen år siden ble avslørt marihuanadyrking der.

– Jeg fortalte han at noen hadde drevet marihuanadyrking her for noen år tilbake. Han virket overrasket, selv om han trolig alt visste det, skriver han videre.

Besøket av den antatte politispaneren bekymret Behring Breivik noen dager, men han fortsatte ufortrødent med å forberede bomben han skulle sprenge i Oslo og massakren på Utøya.

Politiet har tidligere opplyst at Behring Breivik var ukjent for dem.

Politiets sikkerhetstjeneste har til nå ikke ønsket å kommentere saken, men både Dagbladet og VG siterer PST-kilder som sier at han var ukjent for dem, selv om de mener å ha god oversikt over de høyreekstreme miljøene i Norge.

 


 

Artikkeltags