Stoltenberg: – Dette er ren ondskap

Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er overveldet over ødeleggelsene i Regjeringskvartalet. – Dette er ondskap, ren ondskap, sier han.

DEL

OSLO: Stoltenberg var lørdag kveld på det avsperrede området ved Einar Gerhardsens plass sammen med politiet. Sammen med ham var også justisminister Knut Storberget (Ap).

Del på Facebook

De to ble tatt med inn på det avsperrede området hvor de selv fikk se hvilke massive ødeleggelser som bomben forårsaket da den gikk av klokken 15.22 fredag ettermiddag.

Foreløpig er sju personer bekreftet drept av eksplosjonen, men politiet avviser ikke at flere kan ligge døde i ruinene.

Farlig område

Regjeringsmedlemmene ble orientert utendørs. Det var ikke mulig å gå inn i bygningene, verken R4 hvor Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet holder til, eller i Høyblokken hvor Statsministerens kontor og Justisdepartementet holder til.

– Det er ingen kontorer som ikke har skader. Det er farlig å bevege seg der. Mens vi var der, raste det ut glass og ting, sa Stoltenberg.

Både han og Storberget var tydelig preget av inntrykkene befaringen ga dem. Ingen av dem befant seg i den 17 etasjer høye kontorbygningen som har fått hele fasaden blåst i filler.

– Ondskap

– Dette er ondskap, ren ondskap, og det er viktig at vi står opp imot dette, sa Stoltenberg.
Om bygningene i det hele tatt kan tas i bruk igjen er helt uvisst.


– Det er åpenbart at langt flere hadde omkommet om det hadde det vært flere mennesker der. Dette skjedde etter ordinær arbeidstid og midt i fellesferien. Men det er sju omkomne og det er flere som er savnet, så det er svært alvorlig det som er skjedd, fortsatte statsministeren.

Alt om terrorangrepene i Norge 22.07.2011 »

– Feil å spekulere

Verken statsministeren eller justisministeren vil kommentere eller besvare spørsmål rundt den pågrepne 32-åringen eller om politiets arbeid med å forhindre terrorangrep har feilet.

– Jeg er opptatt av å være ryddig og ordentlig. Jeg ønsker ikke å kommentere på spekulativt grunnlag før etterforskningen er gjennomført og før vi har fått klarhet i hvem som står bak, sier Stoltenberg til NTB.

Artikkeltags