Politiet: – Siktede hadde mye ammunisjon igjen

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Den siktede Anders Behring Breivik hadde en betydelig mengde ammunisjon på seg da han ble pågrepet fredag klokken 18.27, ifølge politiet.

DEL

OSLO: Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt opplyste på en pressekonferanse søndag kveld at beredskapstroppen ankom Utøya klokken 18.25. Breivik ble pågrepet to minutter senere.

Del på Facebook

– Han var fortsatt i besittelse av en betydelig mengde ammunisjon. Vi kom med en kompetent og overlegen styrke. Politiets respons hindret således en videre drapshandling, sier Fredriksen.

Mange skudd

Ifølge fungerende politimester Sveinung Sponheim hadde den pågrepne «mange skudd» igjen, og det var ammunisjon til begge våpnene Breivik skal ha brukt under skytingen på Utøya.

Sponheim ville ikke opplyse om hvor mye ammunisjon den siktede hadde igjen.

Helikopter uaktuelt

Det har vært stilt spørsmål om hvorfor det ikke ble brukt politihelikopter til å frakte politistyrkene til Utøya. Politiet avviser at det var aktuelt å bruke helikopter for å frakte den tungt bevæpnede beredskapstroppen.

– Politihelikopter er ikke egnet til transport av beredskapstroppen, det er kun egnet til observasjon og dokumentasjon. Transportkapasiteten er det Forsvaret som har, sier Fredriksen.

Det tok 31 minutter fra anmodning om bistand fra beredskapstroppen i Oslo kom fra Nordre Buskerud til styrken var på plass på fastlandet ved Utøya. Strekningen fra Oslo er på rundt 40 kilometer. 

ALT OM TERRORANGREPENE I NORGE 22.07.2011 »

To minutter fra politiet kom til Breivik ble tatt

Kun to minutter tok det fra politiets beredskapstropp ankom Utøya til Anders Behring Breivik ble pågrepet, viser politiloggene. Trolig var Breivik på Utøya i noe under halvannen time.

Da var den antatte gjerningsmannen tom for tilgjengelig ammunisjon, og det skal ikke ha blitt avfyrt skudd etter at politiet ankom Utøya.

I utdraget fra loggene til Nordre Buskerud politidistrikt og Oslo politidistrikt som ble sendt ut av Politidirektoratet natt til søndag, går det fram at Nordre Buskerud fikk melding om skyting på Utøya klokken 17.27. Lørdag var dette tidspunktet oppgitt til 17.02.

Av loggene går det også fram at den første politipatruljen kom til fastlandet ved Utøya klokken 17.52, men at den ikke kom over fordi den måtte vente på «egnet båt». Dette var politifolk fra Nordre Buskerud på Hønefoss.

Beredskapstroppen fra Oslo nådde fram klokken 18.09. 16 minutter senere, klokken 18.25, ankom beredskapstroppen Utøya etter noen få minutters båttur. To minutter senere var Anders Behring Breivik pågrepet.

Johannes Dalen Giske, som var med som mannskap på ferja Thorbjørn som går mellom Utøya og fastlandet, forteller til NTB at han ringte skipperen på ferja klokken 16.57 etter at en politimann hadde rekvirert transport over sundet. Denne mannen skal ha vært Anders Behring Breivik.

Ferja forlot Utøya like etter for å hente mannen. Det er ikke klart om Breivik sto og ventet på den andre siden da ferja la til kai. Men trolig var han på vei til Utøya noen minutter over klokken 17.

Ifølge vitner startet skytingen like etter at ferja hadde lagt til kai på Utøya med mannen som utga seg for å være politi. Disse opplysningene viser at skytingen trolig har pågått i rundt 1 time og 15 minutter.

(©NTB)

Artikkeltags