Så tragedien gjennom linsa

TV2-fotograf Erik Monrad-Hansen så tragedien gjennom linsa.

TV2-fotograf Erik Monrad-Hansen så tragedien gjennom linsa. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

TV2-fotograf Erik Monrad-Hansen så blod, apati og sjokk gjennom linsa. Da la han ned kameraet.

DEL

TJØME/OSLO/RINGERIKE: Han har reist fra TV’en og ut til Tjøme. Prøvd å ikke sjekke nettet, kjøpte VG av gammel vane, bladde i det på stranda. Det hjalp ikke.

Del på Facebook

Mens bildene hans ruller på TV2 Nyhetskanalen, kjenner TV2-fotograf Erik Monrad-Hansen fra Drammen at han er helt tom. I morgen starter Norway Cup, og da skal han tilbake på jobb. Kanskje kan han levere en gladsak da, med barn som gleder seg til å spille fotball, spise is, flørte på grasset.

Han håper det.

Tar kamera - og løper

Fredag 22.juli 2011. Klokken 15.20.

Erik Monrad-Hansen sitter og redigerer et sportsinnslag i TV2s kontorer i Karl Johansgate.

- Jeg hørte et smell og så ristet hele huset. Vi trodde at noe hadde rast, men så så vi at folk kom løpende fra Youngstorget til Karl Johan, sier Monrad-Hansen.

Drammenseren gjør som kollegaene; Griper kameraet og løper ut.

- Jeg gikk mot Akersgata og Regjeringskvartalet. Ruter var knust, folk kom løpende mot oss, en jente satt på en stein og var helt apatisk. Noen blødde fra hodet. Det lå folk i gatene, glass var over alt.

Fotografens linse prøver å fange inntrykkene.

- Jeg husker at det kom tre-fire personer med bandasjer rundt hodet. Jeg møtte blikket deres, og det var som om det sa «Vær så snill, ikke film». Da tok jeg kameraet ned, og jeg var nok ikke en spesielt god nyhetsfotograf. Jeg slet med å ta bilder av det jeg skulle.

Blir evakuert

Erik Monrad-Hansens team flytter seg etterhvert til Youngstorget. Der får de vite at TV2-bygget er evakuert. Politiet vet at det er bare et spørsmål om tid før det kan komme et nytt angrep, og like ved TV2 er det funnet en gjenstand.

- Jeg hadde på meg en gul refleksvest der det står TV2. Den tok jeg av meg, sier Monrad-Hansen.

Det snakkes om Al Quaida, men snart skal det vise seg at denne historien er helt annerledes.

Midnatt reiser han hjem til Drammen, men søvnen kommmer ikke.

Egentlig skulle han reist til Køln på fotball. Isteden reiser han lørdag til Ringerike sykehus, for å filme en overlevende fra Utøya-massakren.

De filmer sammenhengende i over en halvtime.

Bak linsa renner tårene.

- Han fortalte om hvordan gjerningsmannen fulgte folk inn i teltene og skjøt dem. Skjøt folk i vannet. Det var forferdelig sterkt.

Pressen fikk kritikk

Senere har psykologer kritisert pressen for å ha intervjuet overlevende for tidlig.

- Jeg skjønner hva de mener, men i denne saken var alt på Adrians premisser. Han ønsket å fortelle historien sin. Jeg hadde aldri orket å gjøre den jobben hvis jeg hadde følt at vi presset oss på ham, sier Monrad-Hansen.

- Skulle du ønske at du ikke var på jobb denne helgen?

Erik Monrad-Hansen tenker og ser på hendene som har kveilet seg inn i hverandre.

- Både òg. Mye av det jeg opplevde på fredagen har jeg ikke lyst til å se. Samtidig ville det vært rart å være langt borte fra også. Da ville jeg lurt på hva kollegaene mine opplevde, og om det gikk bra med dem. Nå vet jeg hvertfall hvordan det var, sier Monrad-Hansen

Verste dagen

Sist Erik Monrad-Hansen gråt på jobb var da familien Navrud fikk vite at Laila Navrud får bli i Norge.

- De tårene var gledestårer. Jeg følte at det var Drammens Tidendes og TV2s fortjeneste at det ble slik. Vi dro på Aker Brygge og sprettet sjampanje. Det var den beste dagen på jobb i mitt liv, sier Monrad Hansen.

Den verste var på fredag.
 

Artikkeltags