Kjære alle dere politikerne som nå tar beslutninger om Viken fylkeskommunes fremtid. Jeg jobber i Viken fylkeskommune, i fylkesadministrasjonen - og jeg er skikkelig stolt av Viken fylkeskommune.

Jeg var ikke så glad for at vi skulle slå sammen de tre fylkene. Mange av kollegaene mine hadde det likedan. Men når det først var bestemt, så bestemte vi oss for å bygge den beste fylkeskommunen det er mulig å bygge - og så gjorde vi jammen det

Og jeg er så stolt over hva vi har fått til!

Viken fylkeskommune er en svært kompetent og profesjonell organisasjon. Det ser vi også at andre mener, for det er mange som har ønsket å jobbe hos oss. Hovedregelen har vært mange, og godt kvalifiserte søkere til alle stillinger. Vi har kunnet velge de beste hodene, og det er bra i og med at vi er en kunnskapsbedrift.

I Viken har vi fått mulighet til å gjøre en enda bedre jobb enn før, og vi leverer svært gode tjenester. Jeg vet at på mange områder har vi mye bedre tjenester enn tidligere. Les den administrative rapporten på www.viken.no – det står der.

Men det har ingenting å si.

Ingenting.

Fordi det eneste debatten handler om, er hva som stod i en plattform, hva man mener man har lovet, hvordan Senterpartiet tolker det, og hvordan Arbeiderpartiet tolker det.

Dersom man er fast bestemt på å dele opp Viken fylkeskommune og bygge opp tre nye fylker igjen uansett, så nytter det jo ikke å ha noen prosess på dette. At man har bedt fylkesadministrasjonen legge fram en omfattende utredning, og at man har omfattende høringer om saken - er det bare spill for galleriet? Er det helt bortkastet?

Jeg savner at fylkestingets rolle som arbeidsgiver er tema i debatten.

Det står klart og tydelig i utredingen at man forventer kompetanseflukt, at det er sannsynlig at den starter i samferdsel, og at den starter nå. Den har startet allerede. Noen har allerede sagt opp på grunn av usikkerheten og uroen vi står i - allerede.

Hvilken annen arbeidsgiver er det som gjør slikt med åpne øyne?

Det har ingenting å si at Viken fylkeskommune har et stjernelag.

Ingen argumenter har noe å si.

Ja, det står igjen en del. Vi er ikke ferdige med å bygge Viken. En fylkeskommune er en kompleks organisasjon, og det tar tid å få på plass alt. Jeg regner med det er ting som kan forbedres i alle større bedrifter. Men mye kan man ordne uten å lage det kaoset man er i ferd med nå.

Vi har bygget et «hus» til flere hundre millioner kroner. Det må være mulig å bygge om eller bygge på, i stedet for å rive hele byggverket, tenker jeg.

Dere er i ferd med å starte en sentrifuge av usikkerhet, for ansatte, og for mange kommuner som ikke ønsker seg tilbake til de tidligere fylkene. Det har ingenting å si at mange ansatte er slitne etter fire år med usikkerhet og omstilling.

Jeg er ikke redd for å miste jobben, for reglene for virksomhetsoverdragelse skal gjelde. Men det betyr noe for meg hvem som skal være min leder, hvem som skal være mine kollegaer, hvor i organisasjonen jeg skal være og hvilke oppgaver jeg skal ha. Det er det som er jobben min liksom…

Jeg er sliten av å ha vært i omstilling i fire år. Jeg vet ikke om jeg blir med på lasset videre, for det blir fire nye år med omstilling. Åtte sammenhengende år med omstilling er mye, det.

Jeg ligger våken om natta på grunn av dette. Jeg elsker Viken fylkeskommune nå (det hadde jeg ikke trodd i 2018). Jeg tappes av energi av tanken på at Viken skal deles opp, og alle prosessene som ligger foran oss.

Ambisjonsnivået må ned, og vi må slutte å gjøre bra ting som vi gjør i dag. Det er å produsere tjenester til kommunene og innbyggerne i Viken.

Det blir svært tungt å jobbe videre etter 24. februar, dersom vi skal drifte (og fullføre byggingen av) Viken, samtidig som vi skal avvikle Viken og bygge hele tre nye fylker. Du forstår at det er krevende. Det er de samme folkene som skal gjøre alt dette.

Dersom problemet er for lange demokratiske prosesser, kan man kanskje drøfte den styringsmodellen som er valgt. Parlamentarisme kan være krevende på mange måter, men den er heller ikke tema i debatten.

Jeg venter i spenning, vond spenning. Men det betyr ingenting. Det som betyr noe er om politikerne var for eller imot fylkessammenslåing i 2016. Ingenting av det vi har fått til i mellomtiden betyr noe. Vi har jobbet så hardt – siden 2018. Vi har oppnådd gode resultater. Vi har et robust stjernelag for framtida.

Men det betyr ingenting

LES OGSÅ: