DRAMMEN: Han har hatt isbjørn på nært hold og klatret i høye fjell i sin jobb som naturfotograf. Men når det er valgvake for SV tør ikke Arne Nævra annet enn å holde seg til Munkholm.

Det kan være greit når Nævra gjennom kvelden var ute og inne på stortinget om hverandre.

– Det kan bli mye kommentarer jeg må gi etter hvert, så jeg vil helst holde styr på konsonantene. Dette er spennende på en helt annen måte, men skummelt vil jeg ikke si at det er. Dette blir noe helt annet. Her er det så mange involvert og så mange som har støttet meg, så nå må jeg være spent på sammen med mange andre, sier Nævra.

Da over 80 prosent av stemmene er talt opp en halvtime før midatt, viste prognosene at Arne Nævra er inne med plass på Stortinget. Hva som blir fasit, regner han imidlertid ikke å få vite før i løpet av tirsdagen. Derfor tar han ingenting for gitt.

– Det er en blinklyssituasjon, så det er av og på dette. Men det er moro at vi i SV ligger rundt seks prosent, det er fantastisk for oss. Og hvis vi skal være i opposisjon, tror jeg den trenden bare vil fortsette, sier Nævra til Drammens Tidende kl. 22.

Da Arne Nævras sønn under valgvaken fortalte ham at han hadde vært inne halvannen time, svarte senior enkelt: "Jeg skal være inne i fire år, ikke bare halvannen time".

God bonus

- Jeg er ganske avslappet til dette nå, men hvis jeg kommer inn er det en god bonus. Det er fantastisk at vi i SV går såpass fram, og jeg tror det blir lettere for oss å vokse om vi skal fortsette å være i opposisjon, sier Nævra til Drammens Tidende 23.30.

Jubelen steg i taket på SVs valgvake da prognosene et lite øyeblikk viste rødgrønt flertall. Raskt var den imidlertid tilbake på borgerlig side, men Nævra var inne med plass på Stortinget kl. 22.35.

Svaret på om han kommer inn eller ikke var ikke klart i mandag kveld.

Hva betyr det for deg om du kommer inn på tinget?

– Det blir en ny livssituasjon og en ny plattform. Jeg har sagt mye om natur og miljø i mange år, men dette blir en annen måte jeg eventuelt kan uttrykke meg eksplisitt på. Det vil være utrolig spennende for en som har vært samfunnsinteressert hele livet, sier Nævra.

– Det går så fort dette her, og det var en fantastisk følelse da det vippet over i rødgrønn retning. Hver gang det kommer en stor søyle av Frp får jeg utslett, og det utslettet ble jeg kvitt en bitte liten stund. Mellompartiene på borgerlig side blir avgjørende for sluttresultatet her. Men dette er rett og slett utrolig spennende å være med på, sier Nævra.

Vanvittig god stemning

Valgvaken på SV foregår i partikontoret på Bragernes og har sjeldent godt oppmøte. 60 personer er samlet og følger sendingene til både NRK og TV2 på storskjerm.

– Det er en vanvittig god stemning her. Det føles nesten som vi har fått en kandidat inne på tinget allerede, sier Sadi Emeci.

Drømmen er regjeringsskifte og å få Arne Nævra inn på Stortinget.

Buskerud SVs førstekandidat på stortingslista kan da bli den første på Stortinget med egen Netflix-serie på samvittigheten. Han har i flere tiår vært kjent som en av landets fremste naturfotografer, og han er prisbelønnet en rekke ganger i denne jobben.

Da de første prognosene kom klokken 21, og viste et fortsatt borgerlig flertall, ble dette møtt med en avmålt stemning på SVs valgvake. Partiet har virkelig hatt medvind på meningsmålingene, og 5,7 prosent på NRKs prognose var ikke helt som de hadde håpet.

LES OGSÅ: Arne Nævra: – Vi står ved et veiskille

Optimist til sist

Men partiet har fortsatt stor tro på at dette fortsatt kan gå veien. Arne Nævra har en reell sjanse til å bli den første SV-eren fra fylket siden Magnar Bergo til å kapre en plass på tinget.

– Det er fortsatt en fin fremgang, men vi kan ikke si noe for sikkert ennå. Jeg er optimist, og tror det blir endring i flertallet, sier Nævra like etter kl. 21.

Førstekandidaten ser fram til en natt i spenning, og har en reell sjanse til å kapre utjevningsmandatet i Buskerud. Akkurat det regner han imidlertid ikke med å ha svaret på før i løpet av tirsdagen.

LES OGSÅ: SV med fullt trykk på jernbane

Ikke så nervøs siden jeg ble pappa

– Uansett hvordan det går vil det være veldig rart om SV ikke har framgang. Vi merker det på flere måter, blant annet med medlemstilstrømming både nasjonalt og lokalt den siste tiden. Vi er i medvind, og det virker som det er i ferd med å ta form en ny bevegelse i Norge, en idealistisk Bernie Sanders/Jeremy Corbyn-greie, en litt radikalisert grønn bevegelse. Det kan være noe på gang og det vil være godt for Norge, sier Nævra.

Rune Kjeldsen har vært på SVs valgvaker siden 1995 og har aldri opplevd maken til stemning som den som regjerer i SV-kontoret på Bragernes mandag kveld.

– Det er en intens spenning, og vi har aldri opplevd så mye folk så tidlig på kvelden, sier Kjeldsen.

Han mener SVs valgkamp har vært god, noe som har resultert i en svært så positiv stemning i partiet.

– Jeg har ikke vært så nervøs siden jeg ble pappa for første gang, sier Kjeldsen.

LES OGSÅ: Frp sliter – SV stormer fram