DRAMMEN: – De som trenger det skal få langtidsplass på sykehjem innen fire uker, lover ordfører Tore Opdal (H).

Han benyttet valgdebatten på Drammensbiblioteket torsdag kveld til å lansere Høyres nye eldrepolitikk. En tipunktsplan skal få det til å skinne av eldreomsorgen i byen.

Del på Facebook

I tillegg til maks ventetid på langtidsplass, skal ingen vente lenger enn to uker på korttidsplass. Ingen skal vente lenger enn tre dager på en akuttplass. Det skal ikke være ventetid på hjemmesykepleie, og alle skal få enerom. Lite av dette vil utgjøre en forskjell i forhold i dag.

LES OGSÅ: Masud ble presset på bompenger

Allerede realitet

Allerede De som får innvilget langtidsplass på sykehjem nå, venter ikke stort lenger enn Høyres foreslåtte maksgrense. Den gjennomsnittlige ventetiden var i juni 32 dager, viser tall fra Drammen kommune. For korttidsplasser var ventetiden i snitt ti dager. Det er fire dager mindre enn Høyres løfte i tipunktsplanen.

Årsaken er at det ikke lenger er sykehjemskø i Drammen. Før ble eldre som fikk innvilget langtidsplass plassert på venteliste hvis det ikke var ledig plass. Nå får de heller avslag på søknaden. Høyres lovnad om plass innen fire uker, er dermed en realitet allerede.

Det samme gjelder for løftet om maks to ukers ventetid på korttidsplass. Høyre mener også at det ikke skal være ventetid på hjemmesykepleie. Det er det heller ikke i dag. Hjemmesykepleien settes nemlig i mange tilfeller inn før vedtaket i kommunen fattes.

LES MER: Høyretopper på skolebenken

Skal ikke stå på penger

Foruten Høyre har alle partier som er representert i bystyret gått inn for å bygge flere sykehjemsplasser. Etter at Drammens Tidende har avslørt hvordan sykehjemskøen i Drammen forsvant, har Høyre endret mening.

– Det tok åtte år før Tore Opdal Hansen kom med ti kulepunkter, og de kom én uke før valget. For ikke mange uker siden sa han at vi ikke trenger flere sykehjemsplasser, påpekte Masud Gharahkhani, ordførerkandidat for Ap.

Ordføreren ble spurt om hvor han ville ta penger fra for å ruste opp eldreomsorgen. Det svarte han ikke klart på.

– Dette kommer til å koste penger for å si det sånn. Men når det gjelder å få en verdig omsorg, skal det ikke stå på penger, sa Opdal Hansen.

LES OGSÅ: Dødt løp i fylket

Adecconytt

Frps ordførerkandidat Jon Helgheim tok ikke uventet til orde for privatisering av omsorgstjenester til eldre. Venstre sa seg ikke uvillig, men advarte mot lettvinte løsninger.

– Det er ikke bare å svinge med tryllestaven. Privatisering kan gi billigere sykehjem, men ikke nødvendigvis bedre. Venstre kan godt være med på å privatisere, men vi vil aldri gå på akkord med kvalitet, sa førstekandidat Ulla Nordgarden.

SJEKK VALG-GRAFIKKEN PÅ DT.NO HER!

Ordførerkandidat for SV, Rune Kjeldsen, avviste kontant alt snakk om privatisering av sykehjem.

– De forfekter Adecconytt. Vi trener flere hender i eldreomsorgen, ikke flere glansa brosjyrer fra ulike firmaer man kan velge mellom, sa han.