DRAMMEN: Onsdag ettermiddag er det kontaktmøte om radikalisering på Union Scene.

- Vi er her for at konferansen skal foregå uten forstyrrelser, sier innsatsleder Vidar Gulbrandsen, som sammen med politibetjent Karan Bhandari står bevæpnet foran hovedinngangen til Union Scene.

Reaksjoner

Det er ikke hverdagskost for drammenserne å se politiet med våpen på brystet.

- Folk er nysgjerrige, men jeg har ikke fått noen negative reaksjoner, sier innsatslederen. Han forteller at det ikke er noe som tilsier at det er trusler mot arrangementet, men at de vil være på den sikre siden.

- Vi stiller her med et stort mannskap, både uniformerte og sivile. Mange flere enn man ser, sier Gulbrandsen.

Felles prosjekt

Rundt 100 deltakere, blant dem ordfører Tore Opdal Hansen og statsminister Erna Solberg, drøfter situasjonen i Drammen, og hvordan man kan forebygge radikalisering.

- Det er vårt felles prosjekt å gjøre Drammen til et bra sted å bo, sier Opdal Hansen. Kommunen vedtok i november at det skal utarbeides en lokal handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme. Møtet er en viktig del av dette arbeidet.

Look to Drammen

Statsminister Erna Solberg (H) håper flere norske byer vil følge Drammens eksempel i arbeidet mot voldelig ekstremisme.

– Innsatsen legges merke til langt utenfor byens grenser, sa statsministeren under et dialogmøte i Drammen onsdag.

Solberg sendte i oktober i fjor brev til 23 norske byer der hun ba om forsterket innsats mot radikalisering. Drammen, nest etter Oslo den mest internasjonale byen i Norge, er alt i gang med en lokal handlingsplan.

– Det er ikke noe nytt eller annerledes ved dette. De fleste kommuner har lang erfaring med forebyggende arbeid på en rekke områder. Spørsmålet er hvor godt arbeidet har vært og om man har lyktes i å inkludere et mangfold av grupper, sier statsministeren.

Hun maner alle til å følge med på de unge, se etter faresignaler og sende bekymringsmeldinger.

– Fra Norge og Tyskland vet vi at mange av dem som har reist til Syria, tidligere har vist tegn til at de har slitt med enkelte trøblete ting i livet sitt, sa hun.

Solberg la til at utviklingen er urovekkende og viste til at rundt 70 norske ungdommer – sannsynligvis enda flere – har reist til Syria som fremmedkrigere.

– Utviklingen gir grunn til bekymring, men først og fremst skal den bidra til handling. Og det finnes mye som gir håp også, sa Solberg og viste blant annet til de muslimske ungdommene som slo ring rundt den jødiske synagogen i Oslo lørdag.

LES OGSÅ: Blir bare karikaturutstilling i noen timer

 Viskum var først ute med Muhammed-tegninger

MTV-stjerner kommer til Drammen