DRAMMEN: Når gradestokken kryper oppover, sola skinner og det er tørt ute øker faren for gressbrann. Mot slutten av uka går Drammen, Kongsberg og Øvre Eiker fra kategorien «fare» til «stor fare» under skogbrannvarselet til yr.

Fredag brant det i Grimsgaards vei, i et villaområde i Lier. Onsdag brant det i Geithus. Mandag brant det tre steder langs jernbanesporene i Modum. Passer vi ikke på, kan det bli enda flere.

– Vi er inne i en periode med veldig deilig vær – det er suverent. Men vi har vært ute på flere branntilløp uka som har vært, sier pressekontakt Tina Brock i Drammensregionen Brannvesen.

LES OGSÅ: Beboer anmeldt etter gressbrann i villaområde

Forbudt å tenne bål

Ifølge Brann- og eksplosjonsloven kan man straffes med bot eller fengsel inntil tre måneder dersom man er uaktsom og forårsaker en brann. I Drammen er det forbudt å tenne bål i perioden 15. april til 15. september. Forbudet gjelder også engangsgriller. Det gjelder ikke brenning av søppel.

– Det er vanskelig å håndheve. Men vår klare oppfordring er at alle skal kose seg ute uten å fyre opp bål, sier pressekontakt Tina Brock i Drammensregionen brannvesen.

Det er med andre ord ikke tid for å ta med engangsgrill ut i skogen nå.

– Vær forsiktige med alle former for ild i skog og åpen mark, og vær ekstra forsiktige med sigarettsneiper, råder vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt.   

LES OGSÅ: Kjøpte konkursrammet firma for fem millioner

Sendt ut OBS-varsel

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Østlandet. Foreløpig har det ikke vært noen skogbranner, bare gressbranner, men om regnet lar vente på seg for lenge kan det også bli fare for dét.

– Nå er det er stor fare for brann i gress og lyng, sier Gislefoss.

Slik situasjonen er nå, er det så tørt at det må en del regn til for at faren for branner skal dempes.

– Det er mulig det kommer litt regn på søndag, men det er ikke nok. Det er veldig tørt.

LES OGSÅ: Skylder 1,3 mill. – Fem mister jobben