Nå bør du nyte sola – dette kan være årets varmeste periode

OVER 30 GRADER: Dette kan komme til å bli den varmeste perioden vi har i år.

OVER 30 GRADER: Dette kan komme til å bli den varmeste perioden vi har i år. Foto:

Temperaturene vil ligge på 30-tallet hele helga, og natt til mandag kan det bli tropenatt. Men så kommer regnet.

DEL

Starten av denne helga startet med sola godt festet over Drammen. Gradestokken bikket 30 grader fredag ettermiddag, med 31,8 varmegrader som høyeste måling på Berskog. Varmen pustet mot varmerekorden fra i fjor – 33,8 grader den 27. juli 2018.

Det betyr at det i dag er nøyaktig ett år siden vi hadde årets varmeste dag i fjor. I dag blir det varmt, men vi kan ikke forvente å slå fjorårets rekord, skal vi tro vakthavende meteorolog, Terje Walløe, ved Meteorologisk institutt.

– Vi kommer opp til omtrent 30 varmegrader i ettermiddag, men ikke så mye over. Så fjorårets rekord vil ikke bli slått, forteller meteorologen.

I morgen stiger temperaturen, slik at søndag vil minne mer om fredagen vi hadde denne helgen. Da kan gradestokken strekke seg opp mot 31–32 varmegrader.

– Det blir omtrent som på fredag, og det blir godt og varmt.

Meteorologen anbefaler å smøre seg godt dersom man skal være lenge ute.

– Det er vanlig sommersol, sterk sol. Det er vanlig for denne årstiden, så den er ikke spesielt sterkere enn vanlig.

Regn til uka

På mandag kan det hende det blir den siste dagen hvor gradestokken bestiger 30-tallet.

– Fra midten av neste uke raser gradene, så vi må nyte det mens vi kan.

Meteorologen forklarer at dette skylles at luftmassen skiftes ut. Og polarluft, som er kald, skal strømme nedover Skandinavia.

– Det blir ikke skikkelig varmt igjen med det første. Kan hende dette er den varmeste perioden i år, sier Meterologen.

For på onsdag er det meldt 15 varmegrader og regn. Men gradestokken vil stige fem grader mot slutten av uken, slik at neste helg ikke blir så alt for ille.

– Det er varmere her enn i Hellas

Ingen tropenatt i Drammen

Det var ingen tropenatt i Drammen natt til lørdag, ettersom gradestokken sank ned til 17,9 grader på det «kaldeste» ved målestasjonen på Berskog. Heller ikke ved noen av de andre målestasjonene i distriktet ble det målt til tropenatt i natt.

Kravene for at det skal defineres som tropenatt, er at det skal være over 20 varmegrader fra kvelden i forveien fram til klokken 08.00 morgenen etter.

– Det blir varme netter natt til søndag og natt til mandag. Dersom det blir tropenatt, er natt til mandag mest sannsynlig. Da vil det ligge skyer som holder på varmen, forklarer meteorologen.

Artikkeltags