Gå til sidens hovedinnhold

Vær forberedt på kraftige vindkast

Artikkelen er over 3 år gammel

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå. De kraftigste vindkastene kan være på over 100 kilometer i timen og er ventet å komme i kveld.

Det blir kanskje ikke så vakkert, men du bør være forberedt på at det blir både vilt og vått denne fredagen.

Meteorologisk institutt har nemlig sendt ut farevarsel på oransje nivå, noe som betegnes som alvorlig. Årsaken til det er vinden.

– Vinden vil komme fra en sørlig retning og det ser ut som vi kan få vindkast på opp mot 30 meter i sekundet, enda litt mer ved kysten, sier Lars Andreas Selberg, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

30 meter i sekundet er en styrke på godt over 100 kilometer i timen. Men det er vanskelig å forutse nøyaktig hvor de kraftigste vindkastene kommer.

Når en topp ved 19-tiden

– Det avhenger av lavtrykkets nøyaktige posisjon, og det er vanskelig å treffe helt på det. Det blir mye vind generelt sett, og de aller kraftigste vindkastene vil være lokale, sier Selberg.

Økningen i vindstyrke starter i ettermiddag, og det er sent på ettermiddagen det virkelig vil ta seg opp.

– Det ser ut til at det vil nå en topp rundt klokken 19 på kvelden, så vil det minke igjen. Sent på kvelden vil vinden dreie vestlig, og da kan det igjen komme ganske kraftige vindkast, sier Selberg.

Vurder å holde deg inne

Det er såpass mange krefter i sving at Meteorologisk institutt ber deg være forberedt. Når det står på som verst, kan du rett og slett holde deg innendørs.

– Man bør fortøye løse ting, og man kan vurdere å holde seg inne når det virkelig står på. Er du maks uheldig kan du få et tre over deg eller en flygende trampoline i hodet, sier Selberg.

Det er i tillegg meldt mye regn i løpet av fredagen.

– Det blir en del nedbør også, men ikke nok til at vi har sendt ut et farevarsel på dette. Men det kan være et tips å renske ut slukene.

Strømselskap forberedt

Når vinden er så kraftig at trær kan blåse ende, kan dette også føre til strømstans.

Som følge av varsel om uværet fredag har Hafslund Nett økt beredskapen på driftssentralen og økt styrken på utemannskaper.

– Vi har gjort avtaler med beredskapsentreprenører om at de kan mobilisere store styrker hvis det skulle bli behov for det, i tillegg til våre egne mannskaper, sier Morten Schau, kommunikasjonssjef i Hafslund Nett i en pressemelding.
 

Han varsler at det også vil komme en del regn.