Mange tok bilde av uvanlig værfenomen

Artikkelen er over 2 år gammel

Dette er på mange måter vinterens svar på en regnbue.

DEL

DRAMMEN: Da tåken lettet over vinterkalde Drammen tirsdag, var det flere som tok opp telefonen sin og knipset bilde av dette uvanlige værfenomenet.

Jan Inge Hansen er meteorologikonsulent ved Meteorologisk institutt. Han kan fortelle at ringen rundt solen er noe som kalles halo, og de to lysende punktene på hver side av solen kalles bisoler.

LES OGSÅ: Kara på stamkafeen er enige: – Glad vi slapp Drammen

Brytes gjennom iskrystaller

– Dette oppstår av og til når det er kuldegrader, og tåke med iskrystaller i luften. Så letter tåken, men noen av iskrystallene henger igjen i luften. Solstrålene brytes gjennom iskrystallene, og slik dannes ringen eller buen, forklarer Hansen.

Det finnes mange typer av halo, avhengig av iskrystallenes form og orientering. Fargekombinasjoner kan variere på grunn av spektral lysbrytning, og eller speilrefleksjon av lyset i iskrystallene, ifølge Wikipedia.

Bisolene er optiske illusjoner som opptrer som lyse eller fargerike flekker på hver side av solen. Jan Inge Hansen sier de kan ses som på disse bildene når solen står lavt over horisonten.

LES OGSÅ: Kolberg fikk ingen varsler i løpet av åtte år som partisekretær

Høyt på himmelen

Men kuldegrader er man avhengig av, både til haloer og bisoler.

– Disse værfenomenene kan også oppstå høyt på himmelen, over 5000 meter oppe. Og ser du dem, så vet du at det er kuldegrader der oppe, sier han.

– Men hvor sjeldent er det?

– Det er ikke ekstremt sjeldent, men forholdene må ligge til rette. Og det skjer først og fremst i januar og februar, som er de kaldeste månedene. Videre er det mest vanlig i innlandet, siden det er mest kaldt her.

LES OGSÅ: Byggesaksbehandlerne klemte hverandre før retten ble satt 

Artikkeltags