DRAMMEN: Fredag la Norges Fotballforbund fram den økonomiske tilstandsrapporten for eliteserieklubbene. Der kommer det fram at Strømsgodset, som én av tre klubber, havner i såkalt rød sone.

Det betyr at drammenserne må utarbeide en handlingsplan som viser hvordan de skal komme seg ut av den økonomiske knipen innen en gitt tidsfrist.

– Høyere utgifter enn inntekter. Det er den enkle forklaringen på hvorfor Strømsgodset har havnet i rød sone, skriver daglig leder Magne J. Nilsen i et lengre innlegg på klubbens nettsider fredag formiddag.

Kostet dyrt

Han erkjenner at de siste tre årene har vært tøffe for klubben. Spesielt under koronapandemien hvor klubben ble tvunget til å ta opp et lån på fem millioner kroner. Varslingssaken rundt trener Henrik Pedersen kostet også klubben rundt fem millioner kroner i sluttpakker, advokatutgifter og andre kostnader.

Samtidig settes Strømsgodset på prøve på grunn av den ustabile verdenssituasjonen, høye strømpriser og den generelle prisveksten i samfunnet.

– Vi har tatt flere grep for å forbedre økonomien og effektivisere klubbdriften. I løpet av det siste året har vi jobbet mye med å kutte personal- og driftskostnader, samtidig som markedsavdelingen har klart å øke inntektene i en utfordrende og urolig tid. Vi har likevel et håp om å nå 2022-budsjettet på 42 millioner fra bedriftsmarkedet, noe som er det høyeste på mange år. Dette sier alt om den fantastiske oppslutningen som Strømsgodset har i det lokale næringslivet, sier Nilsen.

For høy risiko

Klubben har også hentet inn en del penger på spillersalg. Blant annet på spissen Lars-Jørgen Salvesen som i sommer ble solgt til Bodø/Glimt for en totalramme på 13 millioner kroner. Godsets største salg siden 2015.

Nilsen beskriver kostnadskutt kombinert med å være konkurransedyktig som en krevende øvelse.

– Tar man for store kutt, eller selger for mange spillere på kort tid, vil det kunne påvirke fremtidig verdiskapning. Over tid henger sportslige resultater sammen med klubbens økonomi. Men det er liten tvil om at Strømsgodset har styrt med for høy risiko i flere sesonger. Slik kan vi ikke fortsette, sier han.

Likevel er ikke klubben sikre på at de kommer seg ut av rød sone ved nesten rapportering, som er i slutten av desember.

– Per nå styrer vi mot et resultatunderskudd for året, men endringsbildet er erfaringsmessig stort og vi ønsker derfor ikke gå i detalj på prognoser. Vi har utarbeidet en konservativ plan som tilsier at vi skal være tilbake i gul sone i løpet av neste år. Da er også målet å komme nærmere det vi kaller økonomisk nøytral klubbdrift, som innebærer at vi ikke gjør oss for avhengig av spillersalg for å komme i balanse, sier Nilsen.

Mjøndalen havnet i gul sone da NFF la fram den økonomiske tilstandsrapporten fredag.