Gå til sidens hovedinnhold

Venstre blander drømmer og virkelighet

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rett før påske behandlet Drammen kommunestyre en trafikksikkerhetsplan, og en sykkelplan. Trafikksikkerhetsplanen ble enstemmig vedtatt, hvor hovedmålet er en «sikker og attraktiv skolevei for alle grunnskoleelever», må ikke blandes med den Oslo-inspirerte og ekstremt dyre sykkelplanen.

Den urealistiske og potensielt økonomiveltende sykkelplanen fikk dessverre massiv politisk støtte. Om ikke Høyre og det rødgrønne flertallet snur, skal mer enn to milliarder brukes på sykkeltiltak de kommende årene.

At FrP etterlyste hvor disse pengene skal hentes inn ser vi falt Venstres gruppeleder tungt for brystet. I et innlegg i Drammens Tidende 30. mars mangler det ikke på påskemetaforer, og vi må innrømme at innlegget har skapt en del munterhet i FrPs gruppe.

Smilene slukner imidlertid når vi blir minnet på at denne planen kan bringe økonomisk ruin over drammensområdet. Nylig ble det diskutert å nedlegge fire barnehager for å spare syv millioner kroner. De styrende partier, samt Høyre, ville ikke være med på å reversere kuttet til kommunens barnehager. Ifølge Ekle Lunds tidligere partikollega, Cathrin Janøy (MDG), var det populisme å ikke ville stå på kuttet på syv millioner til barnehagene. Enkeltstående private barnehager har måttet selge til store kjeder, direkte grunnet kommunens kutt. Kort tid etter vil altså Ekle Lund bli tatt seriøst når han vil svi av potensielt mer enn to milliarder på nye sykkelveier.

Fremskrittspartiet synes det er flott at folk sykler, samt at det legges til rette for det. Men det blir useriøst når det vedtas å sende en plan ut på høring som mangler bakkekontakt. De styrende partier klarer ikke bla opp syv millioner for å redde fire barnehager, men skyver heller avgjørelsen foran seg. Innen helse og omsorg har Aps Eivind Knudsen under halvveis i perioden skapt et overforbruk på titalls millioner kroner som ingen helt vet hvordan skal dekkes inn. Og midt oppi dette etterlyser Herman Ekle Lund litt ambisjoner for satsingen på sykkel! Vi vil på vår side etterlyse litt edruelighet, samt kanskje noen ambisjoner for hvordan vi skal løse det vi står oppe i akkurat nå. Hva er Venstre og resten av det det sosialistiske flertallets plan for å sikre kommunens barnehager, rydde opp i kaoset de har skapt innen helse og omsorg, samt trygge kommunens skoler?

Det er fullt forståelig å drømme seg bort med store planer når virkeligheten blir krevende. Men kommunens innbyggere kommer til å bli skadelidende med både bompenger og eiendomskatt om ingen voksne griper inn.

Ekle Lund etterlyser i sitt innlegg at vi tar fantasien tilbake og tør å tenke stort. Joda, slikt er hyggelig over et glass vin, men veldig farlig om drømmer og visjoner uten rot i virkeligheten blir vedtatt politikk. Ekle Lund påpeker at kommunens lovpålagte tjenester, som eksempelvis skole, barnehage, helse og omsorg, er som melk og brød. Noe han påpeker må prioriteres før champagne og hveteboller.

Om Venstre vil, er de velkomne til å bli med oss å gjøre nettopp dette. Det er nemlig slik at bollene har tørket inn og melken er i ferd med å bli varm og sur. For å bruke Venstres billedgjøring av situasjonen. Vi trenger et krafttak der vi prioriterer det viktigste først. La oss starte med å få kommunens barnehager og eldreomsorg på rett kjøl nå i revidert budsjett til sommeren. Om Venstre ordner det, inviterer vi på litt edlere dråper til videre drømmer.

Les også:

Les også

Staten vil ikke betale: – Vi må ta en ny diskusjon om bompakke

Les også

Politikerne diskuterte sykkelplan til 1,2 milliard: – Dette er galskap av kinesiske dimensjoner

Les også

Dyrere parkering, høyere byggegebyrer og kuttforslag i egen kantine

Kommentarer til denne saken