(Oppland Arbeiderblad) Det sies at annethvert år er vepseår. Dersom det stemmer bør man være beredt på ekstra mange veps denne sommeren.

Vepsen er angivelig i utgangspunktet ikke spesielt aggressiv, men mot seinsommeren kan det bli pågående og det er også da det er størst sjanse for å bli stukket.

Hver sommer behandles flere pasienter for insektstikk på legevakta i Gjøvik.

Allergi

I et vepsestikk avgis kun små mengder gift. Det er nok til at det er smertefullt, men sjelden gir et vepsestikk alvorlige komplikasjoner. Er du uheldig å pådra deg over 50 vepsestikk kan det bli farlig, opplyser Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Hvor du blir stukket har noe å se for hvor alvorlig det er. Blir man stukket i munn eller hals kan det være alvorlig for alle fordi man kan hovne opp og hevelsen kan gi pustebesvær.

Søndagsturen endte med at Lisa (32) ble «mor» til en mår

Enkelte kan bli alvorlig syke av bare ett vepsestikk. Dette fordi de er overfølsomme, eller hyperallergiske, mot giftstoffet fra vepsen.

– Et ukomplisert stikk kan man behandle med et smertestillende middel og et allergimiddel (antihistamin) som fås kjøpt på apotek, skriver FHI på sine nettsider.

Større hevelser kan suppleres med et middel som inneholder kortikosteroid.

FHI råder de som er overfølsomme til enhver tid ha med seg motgift (adrenalinsprøyte) lett tilgjengelig i sommerhalvåret.

– Ved allergisjokk kan man bli bevisstløs etter få minutter, og halvparten av de som ikke overlever, dør innen en halv time etter stikket, opplyser FHI.

Lokale hevelser

Dersom man er i nærheten av noen som blir bevisstløs eller får pustebesvær som følge av vepsestikk bør man kontakte 113. Det understreker også overlege ved Gjøvik interkommunale legevakt Arne Magnus Krokeide overfor OA.

– Mange av de som er hyperallergiske er utstyrt med epipenn som må settes i slike situasjoner, sier Krokeide til OA.

Hver sommer har de flere pasienter med insektstikk innom legevakta på Gjøvik. De færreste av de som blir stukket får alvorlige reaksjoner.

– De som får alvorlige reaksjoner går som regel rett til akuttmottaket via 113, sier Krokeide.

Lokale hevelser kan behandles på legevakta, eller hjemme etter råd fra lege.

– De fleste får lokale hevelser og det kan behandles blant annet med antihistaminer, forklarer Krokeide.

Veps

 • I Norge er det 13 arter stikkeveps, inkludert geithams
 • Vanligst i og rundt hus er jordveps og tysk veps
 • Det er viktig å huske på at stikkevepsene i all hovedsak ikke er å regne som skadedyr, men er dyr som fyller en viktig økologisk rolle
 • Individene i et vepsebol fanger daglig et stort antall fluer, sommerfugllarver og andre insekter som kan være skadedyr
 • På sensommeren i august og september, da antallet veps er høyt og de er mer opptatt av å spise søtt enn å passe larver, kan stikkeveps være plagsomme i og nær boliger
 • Stikkeveps er sosiale dyr. En dronning lever sammen med sine døtre (arbeidere) i en vepsekoloni
 • Kolonien dør ut i løpet av høsten, og et vepsebol benyttes aldri om igjen
 • Om høsten kan stikkevepsene være plagsomme for oss mennesker når de er på jakt etter sukkerholdig næring
 • Stikkeveps kan stikke gjentatte ganger, i motsetning til bier som kun kan stikke en gang
 • For et fåtall personer kan et stikk være farlig
  KILDE: FHI

Ifølge FHI bør man oppsøke lege dersom en person som stikkes blir blek, svimmel, kvalme eller får kraftig utslett. Krokeide alle som føler seg usikre om å ta kontakt med legen sin eller legevakta.

– Hvis folk er usikre, kan de ringe oss. Vi har sykepleiere og leger som kan gi råd, og vurdere hvorvidt man skal komme inn. Råd over telefonen koster heller ingenting, sier Krokeide.

Stein advarer mot denne smertefulle tabben: – Brystvorter er ikke flått