(Nettavisen) Tirsdag ble årets prestisjetunge Oscar-nominasjoner annonsert i USA, og i forkant var det knyttet stor spenning til om den norske storfilmen «Verdens verste menneske» ville komme seg helt gjennom nåløyet. Og det gjorde den.

Den allerede godt premierte Joachim Trier-filmen er nominert i kategorien «Beste originalmanus», og manuset er skrevet av Joachim Trier og Eskil Vogt. Men det stopper ikke der. For filmen sikret seg ikke bare én, men to nominasjoner.

«Verdens verste menneske» er også nominert i kategorien «Beste internasjonale film», noe mange forutså.

Filmskaperne selv så derimot aldri for seg dobbelt opp.

– Dette er skikkelig overraskende og rørende, sier Trier til NRK etter at nominasjonen ble kjent.

Også Eskil Vogt er overrasket:

– Dette er helt sjokkerende uventet, sier han til NRK.

– Det er helt sjokkerende. Jeg er helt paff. Dette var ikke ventet i det hele tatt, legger han til.

Fornøyd kulturminister

Kulturminister Anette Trettebergstuen er godt fornøyd med den doble, norske Oscar-nominasjonen.

– At Joachim Trier og Eksil Vogt har laget en fantastisk film, vet vi jo, men dette er ytterligere en bekreftelse på at filmen holder verdensklasse. Nominasjonene er selvsagt en begivenhet for Trier, Vogt, Reinsve, Danielsen-Lie og alle involverte, men det er også en stor dag for Norge, sier hun i en uttalelse til NTB og legger til:

– Nå er det bare å pusse skoene og gjøre seg klar for én av verdens mest eksklusive røde løpere for å vise at det er her, og på dette nivået, norsk filmkunst hører hjemme.

Forhåndsfavoritt

Før annonseringen var det nemlig mange som hadde troen på den norske storfilmen regissert av Joachim Trier.

Filmen ble blant annet listet opp som en av favorittene til «Beste internasjonale film» av storavisen Los Angeles Times, og det samme gjaldt både Variety og Hollywood Reporter.

Bare fem norske filmer har nådd gjennom nåløyet og blitt Oscar-nominert tidligere. «Verdens verste menneske» følger dermed i fotsporene til store, norske filmsuksesser som «Ni liv», «Veiviseren», «Søndagsengler», «Elling» og «Kon-Tiki».

Åpner opp om rollen som endret livet hennes: – Det føltes så nært

Allerede prisbelønt

«Verdens verste menneske» har allerede nådd ut til et stort publikum, og hanket inn flere priser.

Blant annet vant hovedrolleinnehaver Renate Reinsve (34) prisen for «Beste kvinnelige hovedrolle» under Filmfestivalen i Cannes i fjor, for sin rolle i filmen. I tillegg sikret filmen seg flere seksere på terningen fra anmelderne.

Nylig ble det også kjent at Reinsve er nominert til Storbritannias største filmpris, British Academy Film Awards (BAFTA), i storkategorien «Beste kvinnelige hovedrolle».

BAFTA-utdelingen er på mange måter Storbritannias versjon av Oscar-utdelingen. Om hun stikker av med seieren eller ikke blir kjent når BAFTA-utdelingen blir arrangert 13. mars.