Gå til sidens hovedinnhold

VG: Feil lot folk snike i vaksinekøen i Drammen

Drammen kommune har bekreftet overfor VG at en feil har ført til at hvem som helst med lenke har kunnet bestille vaksine i Drammen.

DRAMMEN: Sent søndag kveld meldte VG at en feil har ført til at hvem som helst med tilgang til lenken har kunnet benytte seg av en lenke som har blitt sendt ut til personer som i risikogruppen som kommunen ønsker å vaksinere. Klikket man på lenken kunne imidlertid hvem som helst bestille time.

– Vi er kjent med at cirka ti personer har bestilt timer og fått satt vaksine før det var deres tur, fordi det var teknisk mulig for flere å bestille time i Helseboka, sier virksomhetsleder for Medisinskfaglig virksomhet i Drammen kommune, Madli Indseth, i et skriftlig svar til VG.

Brukte lenke i personlig SMS

Lenken som har blitt benyttet av de ti personene gikk i utgangspunktet ut til personer i risikogruppe 4. Det er personer mellom 65 og 74 år samt dem mellom 18 og 64 år med underliggende sykdommer.

Ifølge VG fikk disse tilsendt en personlig SMS om å bestille time, med en lenke til Helseboka-appen. Her må man logge seg inn via ID-porten. Inntil nylig kunne altså denne lenken brukes også av personer som ikke er i risikogruppe 4.

FHI: – Nedrig

– Dette var ikke bra, men det er fint at kommunen oppdaget det såpass raskt, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til VG.

Men han har lite til overs for dem som har sneket i vaksinekøen:

– Jeg er sjokkert over at noen faktisk er så nedrige at de sniker i vaksinekøen. De som nå står fremst i den køen, er blant annet kreftpasienter, folk med Downs syndrom eller cerebral parese og folk med alvorlig ALS eller MS. Hvis noen unge, friske mennesker mener de har rett til å snike seg foran disse i køen, vil jeg gjerne ha en alvorsprat med dem.

Drammen kommune ønsker ikke å opplyse alder eller å gi ytterligere opplysninger om de ti som fikk vaksinen, skriver VG i saken.

Kommentarer til denne saken