Gå til sidens hovedinnhold

Vi ber om strengere smitteverntiltak i skoler og barnehager nå

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Smittesituasjonen i Drammen er nå dramatisk. Ordfører og kommuneoverlege bruker alle anledninger til å understreke alvoret og det er innført svært strenge smittverntiltak.

I skoler og barnehager er merkelig nok smittevern-nivået ikke endret.

Ansatte i skoler og barnehager er i frontlinja. Det er vesentlig høyere smitte i samfunnet nå enn da barnehager og skolebygg ble stengt i vår. Mange ansatte opplever at de må ta en risiko som alle andre oppfordres til å unngå. Dette fører til et enormt press på de ansatte og mange føler seg svært utrygge med tanke på egen helse.

Det er svært få arbeidstakere som jobber så tett på mange titalls andre mennesker, uten å ha mulighet til å følge en-metersregel, og kun ha såpe og håndsprit til hjelp.

På tross av dette velger kommunehelsetjenesten å holde skoler og barnehager i Drammen på gult smittevern-nivå. Man velger altså bort muligheten til økt smittevern i skoler og barnehager, og vi lurer på hvorfor. Svaret vi har fått, er at skoler og barnehager ikke er smittevei i seg selv, men at smitten skjer i private sammenhenger.

Dette henger ikke sammen med det ordføreren uttalte på TV-2-nyhetene fredag kveld. På direkte spørsmål på hvor smitten kommer fra, svarte hun: «Vi ser nå at vi har mye smitte på skolene».

Ved rødt smittevernnivå må barn og ungdom deles inn i mindre kohorter, og det kan være nødvendig med noe begrenset oppmøte av plasshensyn. Noe innslag av hjemmeskole vil bli nødvendig, men det vil være et godt føre-var-tiltak. Det betyr mindre kontakt mellom barn, ungdom og ansatte, og sannsynligvis færre som må i karantene ved smitte.

En del av de store gruppene som nå er i karantene, trengte ikke vært så store dersom man hadde innført rødt smittevern-nivå på et tidligere tidspunkt.

Det er svært krevende å gå over til rødt smittevern-nivå og det vil føre til nok en merbelastning for de ansatte. Likevel er våre medlemmer klar for å ta den belastningen.

Vi i Utdanningsforbundet vil uttrykke sterk bekymring for at skoler og barnehager fortsatt er på gult nivå, og vi ber om strengere smitteverntiltak nå!

Les også:

Les også

Moren stusser når det ikke meldes om smitten blant nabobarna. Nå sier hun klart fra: – Ikke godt nok

Les også

Ber om forståelse for drastiske tiltak

Les også

Halloweenfester bidrar til smitterekord – Einar Sagberg med bønn til foreldrene

Kommentarer til denne saken