Gå til sidens hovedinnhold

Vi bidrar med å gi barn og foreldre uforglemmelige ferieopplevelser i en tid hvor alt skal koste penger

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sommeren går fort, og vi er omtrent halvveis i skolens ferieuker. Facebook renner over med fargerike, spennende bilder av ferieopplevelser som kan gjøre oss alle «grønne av misunnelse». For mange er det ikke like enkelt å ha nok penger og overskudd som strekker til for å reise på ferie.

Men det er definitivt ikke alltid lykken å reise på kostbare ferieturer. Glem ikke at det er mye som kan oppleves i nærmiljø og byen du bor i uten at det skal koste mer enn busspenger og litt til niste.

Hovedsaken er at familiene er sammen og gjør noe hyggelig i ferietiden. Men hvor mange er klar over at det arrangeres både ferieopphold og turer også for dem som kan ha det litt ekstra strevsomt?

Les også

Fulle lister hos trafikkskolene i sommer

Vil slå slag for frivillige organisasjoner

Jeg vil gjerne slå et slag for hva frivillige organisasjoner, og spesielt Røde Kors, bidrar med for å gi barn og foreldre uforglemmelige ferieopplevelser i en tid hvor alt skal koste penger.

Akkurat nå arrangeres det mange ferieopplegg og turer over hele landet i regi av Røde Kors. Frivillige bruker av sin tid og deltar som arrangører, ledere og aktivitetsansvarlige for barn, unge og familier som skal til sjø og fjell for å ha hyggelige opplevelser sammen.

«BARK», eller Barnas Røde Kors, tar med barn fra barnehage og småskolen på turer og leire. Mange foreldre blir med for å bidra til at alle skal være trygge og ha det bra. «RØFF» er Røde Kors gruppe for ungdom som gir utvidet interesse for friluftsliv og eventyr i skog og mark.

Mange av landets lokalforeninger har leire for ungdom og de større barna hvor de både lærer om friluftsliv og førstehjelp. «Ferie for alle» er et landsdekkende opplegg hvor familier tas med på ferie til ulike leirsteder både i Norge og Danmark. Her er det aktiviteter, leker og utflukter i trygge omgivelser med erfarne frivillige som har ansvar for omsorg og opplegg.

Les også

– Når andre sitter og stamper i kø er vi framme

Får nye venner og kontakter

Mange familier og enslige foreldre har fått nye venner og knyttet viktige kontakter på slike utflukter, både om sommer og vinter. Flere av dem blir med og arrangerer de neste turene og opplever ekstra mestring. Folk som sliter med psykiske utfordringer og ensomhet, blir inkludert og får nye muligheter og energi av opplegget som er godt organisert og trygt for alle.

Røde Kors er verdens største humanitære organisasjon og Norges største beredskapsorganisasjon. De rykker ut i kriser, naturkatastrofer og når folk forsvinner. De er kanskje ikke så flinke til å markedsføre hva de gjør og alle aktivitetene de har lokalt. Eller hvor dyktige folk det faktisk finnes i alle Hjelpekorpsene i hver kommune.

Men det er kunnskaper, erfaringer og langsiktig planlegging fra hva som virker over tid, enten det gjelder å lete etter savnede eller aktivisere og inkludere barn, unge, migranter, eldre og hele familien. Det er en organisasjon med svært få ansatte, men mange dedikerte frivillige som er godt skolert for kriser, traumer og utfordringer.

De bygger opp aktiviteter som fungere i løpet av hele året og har et langt videre fokus enn kortsiktige «happenings» med bursdagsfeiringer og båtturer.

Så her er det muligheter for høstferie og en ny sommer. Jeg håper at flere tar kontakt med sitt nærmeste Røde Kors, enten det er de som ønsker å være med på aktiviteter og utflukter, eller de som har lyst til å bruke av sin tid som frivillig i en av de mange aktivitetene.

Les også

Mistenker forgiftning etter minst tre kattedødsfall

Kommentarer til denne saken