Gå til sidens hovedinnhold

Vi har faktisk lykkes med integrering

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg kan godt la det være. Ikke bry meg. Se mine egne saker. Vente på at noen andre sier ifra. Men på grunn av alle de fantastiske menneskene jeg møter hver dag i jobb sammenheng og gjennom frivillig arbeid klarer jeg ikke å være stille. Jeg har alltid vært opptatt av hvordan samfunnet jeg lever i virker, påvirker og motvirker oss, spesielt de som befinner seg utenfor de «godkjente rammene» flertallet i samfunnet har satt opp. Dere har sikkert blitt lei av integreringsdebatten. Må innrømme at jeg også har blitt det, men kun fordi jeg mangler flere stemmer, stemmer fra de det gjelder, de som kan vise og bevise for at vi faktisk har lykkes med integrering i Drammen.

Jeg savner også flere positive saker fra mediene, som helst dekker negative saker og retter lyset mot de som alltid klager på problemer uten å kunne vise til eller gi konkrete forslag til løsninger. De få som tør å si ifra og er positive i tillegg, blir møtt med en ekstrem motstand som skremmer meg. Men jeg lar meg ikke skremme, fordi jeg vet at vi er mange som jobber sammen for Internasjonale Drammen.

Dette kan jeg bevise, men jeg har taushetsplikt i jobben min. Vi hjelper mennesker som NAV sender til arbeidsrettet tiltak hos oss, og vi i IDEA Kompetanse er stolte over hvor mange mennesker vi har formidlet ut i jobb. Mange av dem er innvandrere, og vi er nesten hver dag vitner til integrering som det ikke blir snakket om i mediene. Jeg hyller disse fantastiske menneskene som har fått det til, mine kolleger veiledere, rådgivere, NAV Drammen, mentorer, frivillige og alle dere som bidrar for at vi kan skryte av vellykket integrering i byen vår Drammen.

I starten av denne måneden holdt jeg et foredrag på Røde Kors sin migrasjonssamling i Lillestrøm. Dette var en samling for alle frivillige fra Akershus, Buskerud og Østfold. Hverdagsintegrering er et ord som ble kåret til nyord i 2016, fikk jeg vite på denne samlingen. Jeg var heldig for at jeg ble kjent med integrerings og inkluderings helter som gjør en fantastisk jobb – frivillig!

Alle foredragsholdere var fra Drammen, noe som tyder igjen på at vi i Drammen ikke er på feil spor når det gjelder integrering. Temaet mitt var «Ut i arbeid – inn i samfunnet», et av de viktigste leddene i integreringsprosessen. Jeg har snakket både om utfordringer men også løsninger, og om min personlig veien til suksessfull integrering.

Jeg ble endelig bedre kjent med inspirerende og karismatiske Signe Myklebust, diakon i Fjell og Strømsgodset menighet, som holdt foredrag «Ulik tro – felles mål». Signe har åpnet hjemmet sitt for syriske muslimer som har jobbet frivillig i kirken for å lære bedre norsk. «Muslimane som elskar kyrkja», er et innlegg Signe publiserte i VG i 2017.

En diakon som har tatt imot muslimene fra Syria. Muslimene som elsker kirken. I byen vår Drammen. Denne historien har både inspirert og fascinert meg, og jeg vil derfor trekke den frem. Tilfeldig eller ikke, ble jeg kjent med Amina og Bassam i fjor på en samling i Røde Kors Drammen. De fortalte at de begge fikk fast jobb i en privat bedrift, alt dette på rekordkort tid. Det var Signe de rettet stor takk til for sin integrering. Amina sa med tårer i øynene at Signe er en gave som Gud sendte til dem.

Ingenting er tilfeldig i livet, tror jeg. Våre veier krysses og vi står plutselig på felles vei, mot samme retning til et tryggere samfunn og lysere fremtid.

LES MER FRA VÅRE SPALTISTER

Kommentarer til denne saken