Gå til sidens hovedinnhold

Vi i posisjonen gjør Drammen grønnere

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er riktig som Kristin Vedum fra det interkommunale nettverket Bygg i tre skriver i en kronikk i Drammens Tidende : Det er ikke dyrere å bygge i massivtre.

Det er det heller aldri noen i den rødgrønne posisjonen i Drammen som har påstått. Den kostnadsdrivende faktoren ved det nå mye omtalte sykehjemmet i Krokstadelva handler ikke om at det er dyrere å bygge i tre, men at prosjektet allerede er byggeklart, prosjektert som et plusshus men da ikke i massivtre.

Som sikkert Kristin Vedum, Morten L. Johansen i Splitkon AS og Kristine Nore i Omtre AS vet, så er det andre tekniske forhold ved prosjektering av en slik bygningsmasse i massivtre kontra tradisjonell byggteknikk. Det er nettopp denne prosessen som er med å presse prisen på det planlagte sykehjemmet ytterligere.

Denne situasjonen skyldes i all hovedsak at tidligere politiske prioriteringer i den gamle kommunen som da har prosjektert dette. Det vil være uansvarlig med tanke på den økonomiske situasjonen vi er i, samt behovet for et nytt sykehjem å sette i gang en ny prosjektering med ytterligere kostnader i en allerede presset kommuneøkonomi.

Dette betyr ikke at vi ikke utvikler kommunen i en grønn retning, men at vi må legge innsatsen i de prosjektene hvor det er fornuftig og ikke minst gjennomførbart. Derfor har Drammen kommune et vedtak som sier at alle nye prosjekter skal utredes i massivtre, prosjekt nytt sykehjem i Krokstadelva er dessverre ikke nytt.

Fra kommunens side er klimasatsingen breiere og de lave fruktene plukkes fortløpende. Eksempler på dette er fortsatt satsingen på solceller i kommunen, det etableres ytterligere nye elbilladere, satsing på innkjøp av lokal matvareproduksjon, fortsatt utvidelse av sykkelveinettet og ikke minst har Drammen eiendom tydelige føringer hva angår massivtre ved prosjektering av Åskollen skole.

Dette fordi Drammen kommunen skal være med på å drive frem de nødvendige resultatene for fremtiden.

Leder i Næringsforeningen i Drammensregionen Rune Kjølstad peker i et innlegg i Drammens Tidende i anledning behandlingen av det samme sykehjemmet på kommunen og hevder at kommunen ikke gjør som de selv ber andre gjøre. Samtidig viser han til tre lokale prosjekter som har satset på alternative tiltak med hensyn til klima og miljø.

Som politikere gir vi selvsagt tommel opp for de prosjektene som det vises til, dette er positive prosjekter. Signalprosjekter er likevel ikke noe nytt, men vi er avhengige av slike prosjekter. Samtidig er det størst behov for at de standardiserte prosjektene går nye veier da det er disse som utgjør det store volumet.

Som poengtert tidligere, handler det om nye måter å bygge på, senke forbruket av ikke sirkulært karbon i bygningskonstruksjonen og øke andelen sirkulært. Det er ikke regnestykket på karbonavtrykket når prosjektet er ferdig som teller, men den totale livssyklusen, fra nytt til gammelt, hva skjer med det vi sitter igjen med den dagen vi trenger noe nytt?

Som en del av det naturlige kretsløpet fornyer det grønne karbonet seg helt naturlig, men alt hentet utenfor den grønne sirkelen, blir nok en gang overskytende og potensiell forurensning i fremtiden.

Vi applauderer derfor alle som tenker utenfor boksen, og som med det driver utviklingen videre. Samtidig skal vi som kommune bidra, men vi må prioritere for å komme i mål, for vi har et ansvar for alle våre som har valgt å bo i Drammen kommune.

Les også:

Les også

Hvorfor skal det være så vanskelig og dyrt for Drammen å bygge i tre når det ikke er tilfelle i nabokommunene?

Les også

Drammen har en treindustrihistorie å bygge videre på. Hva venter vi på?

Les også

Om det er tre eller betong som er saliggjørende, er det samme – bare miljøet vinner

Les også

Drammen Næringsforening bidrar til å motvirke det grønne skiftet

Les også

Eiendomsbransjen bygger i massivtre og tenker grønt. Men hva gjør kommunen?

Les også

Chamilla (43) ble hentet til byens nye arkitektkontor

Kommentarer til denne saken