Gå til sidens hovedinnhold

Vi kan ikke bruke 21 millioner på et fylkeshus ingen vil ha

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har et etterslep på 1,5 milliarder kroner på skolene i Viken. Mange av våre elever sitter i slitte klasserom og fryser fordi det er dårlig isolasjon. Pengene våre må gå til skoler – ikke et nytt fylkeshus.

Fylkesrådet vil etter alt å dømme få flertallet på fredagens fylkesting for på å bruke seks millioner på en plan- og designkonkurranse. Dette er 6 av rundt 21 millioner kroner Høyre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet ser for seg å bruke på planlegging av et nytt fylkeshus.

Designkonkurransen og plassering av fylkeshuset tar utgangspunkt i behovet man har som ett fylke. Samtidig er det få som faktisk vil ha det nye fylket Viken. Flertallet i fylkestinget er imot, flertallet i befolkning er imot, og det siste årets meningsmålinger spår at det blir et nytt flertall i stortinget som også er imot fylket Viken.

Det hele står igjen som et stort paradoks. Totalt 21 millioner på å planlegge et fylkeshus til et fylke ingen vil ha.

I dag har vi tre fungerende fylkeshus. Hvor lenge vi må leve med Viken, vet vi ikke. Fylket er stort. Inntil videre er det god distriktspolitikk og ha en mest mulig desentralisert administrasjon. Vi får tydelige bekymringsmeldinger fra Østfold og Drammen. Flytter vi fylkeshusene tar vi vekk mange av kompetansearbeidsplassene i området. Vi har flotte hus i Sarpsborg, Drammen og Galleri Oslo. Disse bør beholdes.

Posisjonen sår rykter om at det ikke er mulig å bli på Akershus´ gamle hovedkontor på grunn av utgående leieavtale og ombygging. Men dette er spekulasjoner. Ombyggingen er planlagt rundt ti år fram i tid, og det vår egen pensjonskasse som står som eier for våre lokaler der. Så vi kan puste rolig i enda mange år til.

Dessuten er det lite sannsynlig at et eventuelt Akershus synes det er naturlig å ha et nytt fylkeshus på «feil side av Oslo». Snarere tvert om er det naturlig å tenke seg at Lillestrøm eller Ski er mer naturlig om man skal ha et nytt fylkeshus for det gamle fylket. Med andre ord. De 21 millionene som fylkestinget stemmer for på fredag går rett ut av vinduet om Viken ikke blir noe av.

Samtidig som flertallet varsler at de vil gå inn for nytt fylkeshus vet vi at mange av skolene våre er slitte og i for dårlig stand. I årets budsjett kom det frem at skolene våre har et etterslep på 1,5 milliarder korner.

Vi står ovenfor store investeringer i den videregående skolen. Riktige og høyst nødvendig investeringer. Men vi ser at vi må skyve på tidsrammene. Dermed øker behovet for vedlikehold og bedring av arbeidsforhold for elevene og lærerne.

SV er tydelige. Vi vil ikke bruke en eneste krone på et fylkeshus til et fylke vi ikke skal ha.

Vi forskutterer ikke et tap i neste stortingsvalg. Derfor mener vi det eneste rette er å bruke hver krone på skole – ikke på fylkeshus. Skulle vi tape valget neste år og forbli Viken får vi ta en ny runde om fylkeshus da, ikke nå.

Les mer

Slik påvirkes handlevanene dine av vareplasseringen

Les mer

Mannlig sjåfør i Drammen tatt fire ganger på én måned

Les mer

Styreleder for nytt sykehus: – Helt galt å stanse prosjektet nå

Kommentarer til denne saken