Gå til sidens hovedinnhold

Vi kan ikke fortsette å bygge sykehjem hvert fjerde år

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rødt-politiker Jørgen Wilhelmsen tok ikke for hardt i da han under onsdagens budsjettbehandling kalte året som Drammen har lagt bak seg, et annus horribilis.

Ingen forventet at det skulle bli lett å slå sammen tre kommuner, to av dem med historikk fra Robek, og samtidig takle en pandemi.

I dette uføret, med et underskudd på over 80 millioner kroner bare innen helse og sosial og en marsjordre fra rådmannen om å kutte 200 millioner kroner i investeringsbudsjettet, har de rødgrønne regnet og regnet, i håp om å gjøre de fleste til lags.

Det er ikke rart regnestykkene blir krevende, og en skulle ønske seg både ny regjering, ny kommune, nye innbyggere og kanskje eiendomsskatt.

Men som Sps gruppeleder Gro Nyhus oppsummerte budsjettarbeidet: – Om noen partier mener det ikke står til laud, så er det greit. Men vi har fått det i balanse.

Kanskje aller mest i rødgrønt vater.

Her kvitterer Ap ut lovnaden om nytt sykehjem i Nedre Eiker, dog til en politikerbestilt pris på 850 millioner kroner som ingen aner hva slags sykehjem man får for. Hvem vet, kanskje ender vi opp med et First Price-sykehjem? Eller en kjempesprekk. Erfaringsmessig blir de fleste offentlige byggeprosjekter langt dyrere enn antatt.

Aksjonistene på Åskollen får se at spaden for ny ungdomsskole blir stukket i jorda allerede i 2023. Veiavangen skole, som er i elendig forfatning og burde vært rustet opp i går, må vente til 2024. Men det kunne visst vært verre.

SV har fått gjennomslag for å få flere ansatte vekk fra kontorene og ut i tjenestene, MDG får sine sykkelprosjekter, Sp har sørget for at p-avgiftene ikke øker så mye som det rådmannen har foreslått. Og Venstres Anders Wengen valgte i budsjettmøtet å understreke at småsummer ikke er små for alle. Derfor skal også de evnerike barna få sitt.

– Vi må bygge stein på stein, sa Aps gruppeleder Eivind Knudsen, som også kunne forsikre kommunestyret om at de hadde snudd alle steiner. Der fant de plutselig også et skolematprosjekt, og et heltidsprosjekt. Og jommen klarte de å ikke senke innslagspunktet for gratis barnehage og SFO.

Det er ingen tvil om at det er et rødgrønt budsjett. Men med all denne steinen, kan det bli både grått og tungt, noe som bokstavelig talt kan bli lite bærekraftig på sikt.

Noe Tor Tveter (H) også advarte mot: – Dette minner meg om det vi drev med i Nedre Eiker. Det blir stein på stein for å komme inn på Robek.

Og bedriftsøkonomen Kjell Arne Hermansen (H) gir neppe ståkarakter til folk som bruker penger de ikke har.

– Posisjonen bruker monopolpenger og spiller et spill med dårligere odds enn hos Maria Casino, uttalte Høyres gruppeleder Kristin Surlien. Hun siktet til at de rødgrønne regner med at kommunen får 2,5 millioner kroner mer i skatteinntekter enn det rådmannen har lagt til grunn.

Det er opposisjonens lodd i livet å utfordre de som har makta. De gjør ikke jobben sin hvis de ikke stiller kritiske spørsmål og uttrykker bekymring for pengebruken.

Posisjonen mener på sin side at de har vært både edruelige og flinke, og Gro Nyhus har nok rett når hun sier at det ikke «er helt ut i huttiheita dette budsjettet her».

Men det er ingen grunn til å se bekymringsløst inn i årene som kommer.

Drammen er tynget av en svært krevende demografisk utvikling, med en kraftig i vekst i andelen mennesker over 80 år, og en stadig lavere andel yngre som kan bære skattebyrden det kreves å opprettholde et godt tjenestetilbud.

Drammen er ikke alene om å rammes av eldrebølgen, men evnen til å takle den avhenger av om kommunen klarer å skaffe flere unge innbyggere og flere arbeidsplasser, særlig innenfor privat næringsliv, som gir oss flere skatteinntekter.

Vi kan ikke havne der at vi må bygge sykehjem hvert fjerde år, uansett prisklasse og selv om det er der tyngden av brukerne kommer til å være i årene som kommer. Det er verken bærekraftig eller ønskelig.

Lakmustesten på om de rødgrønne lykkes er derfor ikke hvor mange sykehjem eller skoler de kommer til å bygge. De neste årene kommer alt til å handle om hvor mange nye drammensere de klarer å lokke til byen, og hvor mange arbeidsplasser de klarer å skape.

Det gir i alle fall litt mindre risiko for et nytt annus horribilis.

Les også:

Les også

Fortsatt ikke enige om rødgrønt budsjettet: – Sikrer skoleutbygging og sykehjem

Les også

Drammen i pengenød: Nye skoler og sykehjem kan bli utsatt

Les også

Får doblet støtten: – Hadde håpet på mer

Les også

Høyres budsjettforslag: – Vil kutte gratis barnehage

Les også

Abdul (19) kunne null matte. Etter to år på skolen fikk han sekser

Kommentarer til denne saken