Med staver, i lysløypa i Solbergelva, falt jeg i staver over Norges forhold til leiren Moria i Hellas, et av mange helveter på jord.

Soria Moria er et av våre mest kjente og kjære folkeeventyr innsamlet av Asbjørnsen og Moe og foreviget gjennom et mesterverk av et maleri av Th. Kittilsen.

Da Bjørn Bjørnson (sønn av Bjørnstjerne Bjørnson) et gang skulle deklamere diktet «Undre meg på hva jeg får å se over de høye fjell», sa han visstnok, «Undre meg på hva jeg får å se over de høye fjell, jeg som er sønn av min far». Og det er vel litt av det eksistensielle spørsmålet; Hvem er du sønn av?

APs innvandringspolitiske talsmann, Masud Gharahkhani, var heldig nok til å være sønn av en som fant veien til Norge. Jeg er så heldig å være direkte etterkommer etter en Tostrup som måtte nøye seg med et magert embete i Norge fordi de fete i Danmark sikkert allerede var besatt.

Soria Moria representerer en drøm og et håp om en bedre fremtid. Et håp som stort sett var fåfengt i Norge. Men en som nådde fram til Soria Moria slott ble gift med den yngste prinsessen.

Tenk om vi kunne sørge for at i alle fall noen barn fra Moria kunne får en bedre fremtid i Norge. Kanskje noen til og med kunne bli den dyktige kirurgen som redder livet til noen av oss en dag. Andre kunne bli dyktige politikere som bidrar til ivaretakelse av menneskerettigheter og et bedre liv for de mange.

Vi må hjelpe dem der de er er blitt et munnhell. Det viser ingen solidaritet med noen av de mest uheldige i livets Lotto, ei heller solidaritet med Hellas som sannelig har nok å slite med.

Vi kan ikke hjelpe alle, sies det. Nei, hva så. Det var da heller ikke alle i Soria Moria slott som ble gift med den yngste prinsessen.

Den barmhjertige samaritan hjalp en. Om alle hjelper en får mange hjelp. Er det to skipbrudne og vi bare kan hjelpe en, håper jeg inderlig at en blir valgt og vi ikke sier; vi klarer ikke begge.

Jeg oppfordrer Regjeringen til å gjøre som Tyskland, hjelp noen. Ikke bli som Ungarn og Polen. Om ikke annet vil medlemmene av regjeringen får en bedre søvn.

Les også

La oss sørge for at barna i Moria-leiren kan våkne opp fra marerittet i en varm seng i et trygt land