Vi legger om til take-away ordninger samtidig som vi kjenner løkken stramme rundt halsen

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.God jul og godt nytt år?

Nei, det skal godt gjøres. Livet i Drammen sentrum står i fare for å få en alvorlig knekk.

Forretninger, frisører, restauranter og uteliv. Disse er blant aktørene man har satt sin lit til skal sørge for at Drammen sentrum har folk i gatene. Drammen skal være en levende by.

Trusselen fra netthandel, utenbys handlesenter og kjøpene vi gjør når vi reiser har lenge vært reell. Ulike parkeringsbestemmelser og ideer for aktiviteter i sentrum har summet rundt i hodene på alle som ønsker et levende sentrum. Byen Vår Drammen, Næringsforeningen, Drammen kommune og politikerne har alle med ulike innfallsvinkler ønsket å stimulere livet i sentrum.

Så kom pandemien. Liv og helse først. Ja, det er jeg enig i.

Det ble gitt gode smittevernråd. Vi har kjøpt inn håndspritstasjoner, vi har registreringsordninger for smittesporing, vi har kjøpt munnbind, vi har økt rengjøringshyppigheten og vi har gitt ansatte opplæring i smittevern. Vi har oppnevnt smittevernansvarlig for hver vakt, tilpasset vaktlister for å unngå overlapping av team og redusert salgsarealene våre til halv effekt for å sørge for god avstand mellom alle våre kjære gjester.

Tiltakene har vært gode, de har hjulpet og vi er takknemlige for det. Takk til alle som har brukt sin kunnskap og kommunikasjonsevne for å lage gode retningslinjer for oss. Vi har løpende tatt ekstrakostnadene og levd med lavere inntektsmulighet i disse åtte månedene.

Det viser seg at det er sporet svært få eksempler på smitte fra disse forretningene, frisørene, restaurantene og utelivet. Likevel kjenner vi løkken stramme til ytterligere rundt halsen.

I den forrige tiltakspakken fikk vi midlertidig utsettelse på betaling av arbeidsgiveravgiften for mai og juni. Den forfalt 15. oktober sammen med arbeidsgiveravgiften for juli og august. Forsinkelsesrente på krav fra det offentlige er satt ned til seks prosent ut året. Det er likevel en skyhøy pris for kreditt i dagens rentemarked. 10. oktober betalte vi også mereverdiavgift for juli og august, og ny regning for september og oktober forfaller 10. desember. 1. november avsluttet myndighetene redusert arbeidsgiveransvar ved permitteringer og ga oss tilbake ansvar for kostnadene de 10 første dagene.

Så kom neste «gave», og løkken rundt halsen begynner å merkes godt.

Fredag 6. november fikk vi melding om at serveringsstedene kan holde åpent, men ikke skjenke alkohol. Dette skulle vi tilpasse oss til over helgen slik at reglene gjaldt fra tirsdag morgen. Permitteringene måtte umiddelbart i gang igjen . Nå betalt av arbeidsgiver. Vinen blir heldigvis ikke dårlig, men de noen hundre literne med øl vi har fylt opp på tanken blir etter hvert til sølevann. Her har vi allerede betalt 25 prosent mereverdiavgift. Aass Bryggeri må betale alkoholavgift på alt de produserer i det de kjører ut fra lager. Jeg mener rundt 40 prosent av salgsprisen på øl er avgift.

Det ligger mye allerede betalte avgifter og koser seg på tankene hos Drammens serveringssteder.

Det er ikke bare drikkevarene som blir vår utfordring. Vi har grønnsaker, salater og «bananer i lange baner». Når myndighetene sier vi kan holde åpent, men ber våre gjester bli hjemme, da er gode råd dyre. Vi legger om til «take-away» ordninger så godt vi kan. Vi kjøper inn emballasje, setter bilen på en superdyr parkeringsplass i byen og er klare for å kjøre ut middag til folket. Mens vi kjenner løkken stramme rundt halsen.

November og desember skulle gi oss årets beste omsetning. Vi har full forståelse for at dette ikke er mulig.

Det som er vanskeligere å forstå er arbeidsgiveravgift, mereverdiavgift, arbeidsgiverperiode, alkoholavgift og forsinkelsesrente som løpende tømmer kontoen og blir overlevert til myndighetene. De hendene som nå stopper siste rest av luftstrøm er de raskeste med purringer, trussel om tvangsavvikling og skyhøy rente.

Vi har dårlig tid nå. Tiltakspakkene er til hjelp for noen. De som har satset i 2020, og gjort akkurat det Drammen kommune ber oss om, nemlig skapt nye arbeidsplasser, faller utenfor alle tiltakspakkene.

Hva kan vi søke på nå for å unngå konkurs ved neste forfall på mereverdiavgiften.?

Nei. God jul og godt nytt år blir ikke for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken