Jeg husker så godt da datteren min var liten. En lørdag formiddag var vi på vei inn på Gulskogen senter, og foran oss gikk en voksen mann og et lite barn. Begge spiste på hver sin megastore solskinnsbolle.

Den lille gutten med den svære bolla. Den var nesten like stor som hele ansiktet hans.

Når du ser deg rundt ser du helt sikkert det samme som meg, ofte. Jeg mener det er fordi tilbudet rettet mot barn er for dårlig. Det er for sjelden vi ser barnestørrelser på menyen, selv på steder som er spesielt laget for barn.

Jeg mener som Hanne-Lene Dahlgren, som er omtalt i Drammens Tidende, at vi trenger en endring!

Både fordi barn er mer sårbare for påvirkning enn oss voksne og fordi det er helt meningsløst å produsere is som går rett i søpla. Det er uten respekt for dyra og miljøet vårt, og det kan skape dårlige holdninger hos barna våre.

Det er vi som voksne og som samfunn som setter standarden for hva barna ser på som normalen. Når det ikke er barnestørrelser å få tak i av boller, brus og is så kjøper vi ofte det som finnes og som vi selv spiser selv om størrelsen helt åpenbart er altfor stor for en liten kropp.

Les også

Og nei, det er ikke slik at en stor is fra Lierkroa én gang er krise, men en når vi tørker nesetippen for softis og åpner opp for å se det store bildet så ser vi at …

Det er ikke bare én softis på Lierkroa. Det er feiring av dagen før dagen (17. mai) med is i barnehagen og skole. Det er (flere) is 17. mai, det er is i bursdager, det er is fordi det er sol, det er is fordi det er lørdag, det er is hos besteforeldre. Det er is fordi … det er sommer.

Ingen skal ta fra deg eller meg isen, men det minste vi bør kunne forvente er at det finnes størrelser tilpasset små kropper. For barn er ikke bare små voksne, de er i en helt annen utvikling enn oss, og trenger mer næring.

Flere debattinnlegg og kronikker

Halvparten av barn og unge har også et inntak av tilsatt sukker som er høyere enn anbefalt. Vi bruker haugevis av penger på å behandle livsstilssykdommer som forårsakes av altfor store porsjoner mat, is og brus, og vi spiser på oss uhelse. Til og med liv går tapt fordi vi skal kose oss glugg i hjel. Og vi overfører det samme til barna våre.

Barn tar med seg de vanene vi som samfunn skaper for dem når de er små, inn i voksenlivet. Derfor trenger vi barnestørrelser som er et like naturlig valg som en stor softis eller en solskinnsbolle til en voksen.

Nyheter fra Drammens Tidende