I disse valgtider kommer våre politikere på banen, lokalt som nasjonalt. Vi ser oppslag i aviser og innslag på TV fra sykehjem og barnehager hvor politikere fra samtlige partier driver valgkamp. Løfter blir gitt, besnærende ord om hvordan akkurat den politikeren og det partiet skal gjøre alt bedre.

Så, en gang iblant, kommer en politiker med temmelig bombastiske ytringer, uttalelser som skaper sinne, sjokk og ettertanke hos folk. Sylvi Listhaug poster på sin Facebook-side en krass og ensidig kommentar som forteller oss all at Norge ikke tar imot båtmigranter.

Les også

Kallmyr, er ikke mennesker som drukner i Middelhavet nærme nok?

Helt personlig? Jeg er ikke sjokkert. Med tanke på hvem som postet dette, er jeg ikke det minste overrasket. Like fullt synes jeg det er er forkastelig at et medlem av en regjering kan tillate seg en slik handling. Holdningen Listhaug viser er strippet for respekt for enkeltindividet, for regjeringskolleger og for det norske folk. Vi kan godt ha en nyansert debatt om flyktning og migrantkrisen. Like gjerne kan vi snakke om hvordan vi, på en ansvarsfull måte, skal hjelpe mennesker i nød.

Listhaug er veldig nøye på at vi ikke kaller migranter fra Afrika for flyktninger. Alt er jo relativt. De forsøker å komme til Europa for å få et bedre liv, langt vekk fra fattigdom og håpløshet. Mennesker fra Syria, Afghanistan og Jemen flykter fra krig og et liv som er lagt i, bokstavelig talt, ruiner. Vi har forpliktet oss til å ta imot 10.000 flyktninger per år. Selvfølgelig skal vi hjelpe! Vi skal, på en god måte, si ja til å huse andre i nød.

Over hele Europa blåser en vind av det ekstremt høyre. I Norge, som i mange andre land, må vi nå ta et valg. Vi må bestemme oss for hvordan vi vil ha det. Ønsker vi å være en nasjon med stengte grenser? Skal vi si nei til mennesker som ønsker å bosette seg i vårt frie og demokratiske land? Vil vi være bekjente av å være et folkeferd som vil beholde alle goder for oss selv, når vi er fullt i stand til å dele med andre?

Jeg tror svaret sier seg selv. Nå må statsministeren på banen og fortelle sine regjeringsmedlemmer hva som er moralsk rett og ikke. Høyre og Erna Solberg taper stort på hvert enkelt utspill fra Sylvi Listhaug. For første gang i mitt liv er jeg litt i tvil om hvem jeg skal stemme på. En ting er jeg ganske sikker på, hvilket parti som ikke fortjener min stemme.