Gå til sidens hovedinnhold

Vi skal skrote regjeringens forslag om å overkjøre fylkenes inntaksordning

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Viken har nærskolegaranti vært et av SVs viktigste gjennomslag i det nye fylket. Nå vil regjeringen ta fra oss muligheten til å bestemme over våre videregående skoler.

Det er ingenting som tyder på at det å dele opp elvene etter karakterer fungerer. Tvert imot viser forskning fra våre naboland og fra osloskolen at karakterbasert opptak er blant hovedårsakene til at forskjellene øker i skolen. Karakterbasert opptak er en ordning som segreger elvene etter foreldrenes utdanningsnivå. Fra Akershus vet vi at 19% faktisk fikk velge fritt med denne ordningen. Derfor er det så viktig at elevene i Viken får et nytt og rettferdig opptakssystem.

I Viken har SV fått gjennomslag for at alle fra 2021 får førsterett på den nærmeste skolen som tilbyr linjen de søker seg til. Elevene kan også søke seg fritt inn på andre skoler Denne ordningen gir alle elevene muligheten til å velge, ikke bare de med over fem i snittkarakter.

Når regjeringen slo sammen fylkene i Viken, kom det med en lovnad om flere oppgaver til fylkeskommunen. De oppgavene har vi ikke sett stort til, og nå vil regjeringen ta fra fylkene en av våre viktigste oppgaver: Inntaksordning for vgs.

I fjorårets valg fikk mange av fylkene et rødt flertall, som har ført til at flere elever har fått en nærskolegaranti i sitt fylke. Når stadig flere fylker er uenig med høyresidens skoleinntaksordning, svarer regjeringen med å overstyre lokaldemokratiet for å tvinge gjennom en utdatert og urettferdig inntaksordning.

Nå viser det seg at vi må vinne ikke bare et – men to valg for å få nærskolegaranti i fylkene. For vinner SV neste års stortingsvalg skal vi skrote regjerings forlag om å overkjøre fylkenes inntaksordning.

Les også

Søstrene ble skilt av skolesystemet. Nå har de fått beskjeden de håpet på

Les også

Elever med dårligere snitt havnet foran i køen: – Burde vært stikk motsatt

Les også

Emil (16) jublet da han fikk plass på drømmelinja: – Jeg løp gjennom hele huset mens jeg hoppet rundt!

Kommentarer til denne saken