Når vi snakker om helse, om sunne og friske skrotter, må vi også snakke om kultur. Fotballkamper, MGP, jazzscener og kunstutstillinger. For, helse handler ikke bare om å sove åtte timer, spise x-antall kilokalorier eller løpe 4 x 4 minutter. Helse skapes ikke i et vakuum, vår helse sultefores uten et levende kulturliv.

Deltar du i kultur, gir du deg selv muligheten til å være i kontakt med andre mennesker og dypere kontakt med deg selv. I vårt ukulturelle koronaår er jeg redd mange er mer i kontakt med inkassokrevere og monotoni enn livsgnist og inspirasjon.

Fast spalte: «Hverdagspsyken»

Hva er følelser? Og hvordan takler vi dem? Hva er normalt og når bør man oppsøke hjelp?

I en fast spalte vi har kalt «Hverdagspsyken», skriver fagfolk ved Modum Bad om temaer innenfor psykisk helse.

Spalten publiseres samtidig i Drammens Tidende og Bygdeposten.

For eksempel. Hva var det som skjedde med oss da hver dag ble lik og vi måtte tilbringe nok en kveld i stua? Hva gjorde vi egentlig i januar, februar og mars? Det har slått meg at minnene er grøtete og grå. Ikke fordi jeg var deprimert, men fordi alt jeg gjorde var likt. Hverdagen min, hverdagen vår, var blottet for spontane treff og impulser.

Hverdagen trenger å bli brutt opp og jeg brygger på et savn etter det levende kulturlivet, visuell estetikk, musikalsk harmoni og tilfeldige menneskemøter.

Når var sist du så deg i kulturspeilet og ble helt revet med? Som vi vet, speiler vi oss i kulturen, vi blir kjent med oss selv og vi kommer i kontakt med andre. I år har vi sett oss selv mer i det fysiske speilet enn i kulturspeilet.

Så mye har vi sett på oss selv, at mange er blitt lei av selfie-ruta i teams og søkt seg til plastisk kirurgi. Så høy har økningen i plastisk kirurgi vært at VG beskriver den som eksplosiv. La oss heller minne hverandre på at identitet og selvtillit bygges i møte med kulturuttrykk. Menneskelig mening skapes i kulturen, og menneskelig mening er fundamentet for vår eksistens.

Kulturbransjens uår er ikke bare vanskelig for kulturbransjen, ringvirkningene er altså store også for storsamfunnet. Kulturliv vil alltid spille en rolle i folkehelsearbeid på samfunnsnivå, i tillegg til å være viktig for hver og en av oss, ja, for husfreden. Kulturen og kulturbransjen beskytter oss mot uhelse. Det motvirker sykemeldinger og for tidlig død. Hvordan går det an at kultur kan være så sunt? Noe av svaret ligger nok i hvordan kulturen sømløst bringer oss sammen.

Et kort og snodig forskningsprosjekt viser at vår hjerneaktivitet blir mer lik andres hjerneaktivitet når vi hører på musikk. Og hjerneaktiviteten synkroniserer enda mer når musikken kommer fra en livekonsert. Virkelige kulturelle hendelser får oss ikke bare i bedre humør, vi kommer nærmere hverandre både bevisst og ubevisst.

Forskerne her spekulerer i hvordan musikk har oppstått. Kanskje var det nettopp for å synkronisere og samle større grupper mennesker. Dette gjelder for øvrig også andre kulturelle uttrykksformer som samler folk – se bare på fotball. Du trenger heldigvis ikke oppsøke smale kulturuttrykk for at det skal være helsebringende.

Med kjøpesenteret som eneste møtepunkt har jeg kjent hvordan en knipen lommebok og sosial distanse, i skjønn forening, sakte tapper livet for mening. Jeg har kjent hvordan både inspirasjonen og engasjementet har svunnet hen med nok en dag og kveld i stua. Vi trenger å gaule på Gamle gress, svøpes i salmeklang og ro i Bragernes kirke eller bare betrakte kunst på Buskerud kunstsenter; det er sunt å være kulturell. Og når alt dette er over, ser vi kanskje at det er like sunt som å sprite hender eller spise grønnsaker?

LES OGSÅ:

Les også

I siste episode av Kompani Lauritzen sa fenriken noe jeg syns vi skal snakke mer om

Les også

Så fort pasientene med spiseforstyrrelser går ut av terapirommet, går de inn på Instagram

Les også

Søvn er noe man bare må vente på. Den kommer når den kommer

Les også

Slik unngår du trøbbel i parforholdet

Les også

Lytt til hva følelsene forteller om hva du trenger

Les også

Det er mer vanlig enn uvanlig å slite psykisk i løpet av livet