Gå til sidens hovedinnhold

Vi unge krevde handling, men alt vi fikk var ugyldig fravær

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så må jeg si at jeg ikke engasjerer meg for klima like mye som jeg burde. En liten, irrasjonell del av meg føler at jeg svikter saken, for det var skolestreik for klima i 2019 som fikk meg til å bli politisk engasjert. På mange måter så skylder jeg klimakampen mye, for det politiske engasjementet har gitt meg noe å kjempe for, mine nærmeste venner – til og med kjæreste.

Og sannheten er at jeg bryr meg om klima, selv om jeg ikke alltid klarer å engasjere meg i politikken. Jeg bryr meg så mye om klima at frykten er lammende. Jo mer jeg engasjerer meg og lærer om klimakrisen, jo reddere blir jeg. For realiteten er skremmende. Vi har bare noen noen få år på oss til å kutte klimagassutslippene med 50 %. Hvis vi ikke klarer det, vil konsekvensene være enorme. Deler av verden vil bli ubeboelig, millioner av mennesker vil havne på flukt, og havet vil stige samtidig som 400 millioner flere mennesker vil oppleve vannmangel. Jeg kunne listet konsekvenser i det uendelige.

Klimakrisen vil heller ikke bare ramme de som forurenser mest. Tvert imot så vil den ramme de svakeste i samfunnet hardest. Menneskene som allerede lever i krig og fattigdom. Mens vi i de vestlige landene som skaper mye av denne forurensningen vil kunne fortsette overforbruket vårt, i noen generasjoner til. Det er grunnleggende urettferdig.

Vi går mot valg, og i den anledning har jeg valgt å sitte litt med klima-angsten min. For selv om frykt til tider kan være lammende, så krever denne krisen handling.

Jeg mener at det viktigste vi som er unge kan gjøre er å bruke stemmeretten vår, for vi må ha en endring. Vi sto foran Stortinget og streiket for det vi trodde på, men vi ble ikke hørt. Vi krevde handling, men alt vi fikk var ugyldig fravær.

I sine snart åtte år i regjering så har høyresiden bare kuttet 2.9 % av klimagassutslippene. De har kuttet under tre prosent når vi vet at vi innen 2030 må ha kuttet 50 %. Det er å svikte oss som skal arve jorden.

Hvis vi skal nå klimamålene så må utslippene kuttes. Det betyr at oljeindustrien må erstattes med fornybar industri, det betyr at det må være lettere og billigere å velge grønt, og det betyr at sårbare områder og arter må beskyttes. Vi som er unge fortjener en fremtid vi kan tro på. Og Norge fortjener en ny rødgrønn regjering med Arbeiderpartiet i spissen.

Klimakrisen er vår tids største utfordring, og det er sinnssykt skummelt. Heldigvis vil mange klimabevisste unge være gamle nok til å stemme ved valgt i høst.

Det gir meg håp for fremtiden.

LES OGSÅ:

Les også

Slik vil Drammen påvirkes av klimaendringene

Les også

FN klimapanel: Kan ikke utelukke brå endringer

Les også

MDG Drammen har fått over 20 nye medlemmer siden FNs klimarapport ble lansert

Kommentarer til denne saken