Gå til sidens hovedinnhold

Viken vil ramme Israel, men bommer grovt

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Viken fylkeskommune har Senterpartiet (Sp), sammen med Arbeiderpartiet (Ap), fremmet forslag om boikott av varer og tjenester. Det ble vedtatt i møtet 17. februar og lyder som følger: «Fylkestingets flertall vedtok at Viken fylkeskommune ikke skal kjøpe varer og tjeneste som er produsert i områder okkupert i strid med folkeretten.»

Det er liten tvil om at dette kun er ment å ramme Israel. Senterpartiets gruppeleder Brita Skallerud nekter imidlertid å svare på spørsmålet jeg har stilt: «Hvilke andre land, som Norge har tilsvarende handel med, er dette vedtaket myntet på?»

At venstresiden krampaktig motarbeider Israel er vi vant til, men at Sp vil være med på dette er overraskende. Vel, er det egentlig det? De er vel bondefanget(!) av det rødgrønne prosjektet. Dessuten har det gamle Bondepartiet en lei arv fra mellomkrigstiden angående jødene. Det er trolig fånyttes å ønske Sp god bedring.

Det er gjort lignende vedtak i Oslo, Bergen, Tromsø og Trondheim Ap, og i LO, hvor Israel er eksplisitt nevnt. Det har altså Sp nå sluttet seg til. Men, har de lurt seg selv? Ja, det ser slik ut, for hva er det i folkeretten det siktes til i vedtaket?

Venstresiden har blitt så vant til munnhellet «i strid med folkeretten» når det gjelder Israel, at de ser ut til å tro at det er sant hver gang de sier det. Dessuten regner de visst med at alle andre er like dårlig informert. Manglende svar fra gruppeleder bekrefter at det er Israel de ønsket å ramme, men der har de bommet skikkelig.

Vedtaket rammer nemlig alle ulovlige okkupasjoner i verden, men ikke Israel. Der er det ingen ulovlige okkupasjoner i strid med gjeldende folkerett. Sp befinner seg i dårlig selskap, og mitt håp er at de mistrives og at de gjør noe med det. De burde ikke bidra til mer antisemittisme.

Er det virkelig ingen i Viken fylkesting som vet at Israels administrasjon av Vestbredden er lovlig og helt i tråd med krigens regler? Det har blitt så vanlig å demonisere Israel, at hva som er sant og rett i den sammenheng er nedprioritert kunnskap blant politikere og folk flest.

Ansvarlige politikere burde lese seg opp på temaet for å unngå slike håpløse vedtak.

Les også

Skattesjefen har en klar beskjed til en million nordmenn

Les også

Bileieren sporet den stjålne bilen – så tok politiet affære

Les også

Mobil tok fyr i klasserom

Kommentarer til denne saken