Ville du reddet et barn som var i ferd med å drukne dersom du så det og du kunne redde det? Dette er et av spørsmålene til filosofen Peter Singer. Han ber deg forestille deg at du går forbi et barn som drukner mens du er på vei til jobb. Kanskje ligger det i en liten dam, eller i en bekk, flytende med ansiktet ned.

Det er få av oss som ikke svarer et udelt ja til det spørsmålet. Selvfølgelig redder vi barnet. For et idiotisk spørsmål! Men ville du reddet barnet om det betød at du ikke rakk et viktig møte med jobb, fortsatte Singer. Hva hvis jobben mistet en viktig kontrakt fordi du kom for sent? Eller hvis du måtte hoppe til vanns med de nye, dyre klærne dine sånn at de ble ødelagt, ville du fortsatt reddet barnet?

LES OGSÅ: Klimaendringer gir økt innvandring

 
Ja, selvfølgelig, svarer vi igjen. Selvfølgelig redder vi barnet selv om de dyre klærne blir ødelagte. Selv om vi kommer for sent til jobb. Selv om det koster oss eller andre penger. Selvfølgelig. Det er jo et barn!

Torsdag 7. mars døde to tvillingbrødre og faren deres i Middelhavet. De forsøkte å nå en flyktningleir på den greske øya Samos. Brødene var bare fire år gamle. Få ser ut til å bry seg.

Sommeren 2018 var den dødeligste sommeren på Middelhavet siden vi begynte å telle omkomne. Hele sommeren ble alle redningsskip som jobbet med å plukke opp flyktninger fra havet hindret og holdt tilbake av EU i ulike havner. I oktober ble skipet til den verdensomspennende organisasjonen Leger Uten Grenser stanset fra å gjøre jobben sin, å redde liv, og i desember ble båten Sea-Watch nektet å gå i land og ble seilende i 19 dager knapt uten mat og vann, med flyktninger stuet sammen på dekk.

LES OGSÅ: Frp vil ha null flyktninger: Ble møtt med irritasjon og harme av andre partier i bystyret

Det er ikke noe nytt at det kommer mennesker på flukt sjøveien til Europa. Ustø fartøy har i mange år krysset havet mellom Libya, Italia og Malta, og mellom Tyrkia og Hellas. Men i løpet av de siste årene har vi sett en holdningsendring i både EU og i Norge i hvordan vi tar imot mennesker på flukt.

I 2013 druknet over 1.300 mennesker på noen få dager utenfor Lampedusa. Det fikk ikke nevneverdig oppmerksomhet verken i norske medier eller av EU for øvrig, men i Italia begynte noen å reagere. I Oktober 2013 opprettet italienske myndigheter operasjonen Mare Nostrum som drev med søk- og redningsarbeid, og resulterte i drastisk nedgang i antall drukninger. Men ganske nøyaktig ett år etter at Mare Nostrum startet, ble den avsluttet. EU ville ikke stille med midler til redningsoperasjoner. I stedet iverksatte de en ny operasjon; Triton. Men Triton var ikke en redningsoperasjon. Tritons primæroppdrag var grensekontroll, og selv om Operasjon Triton også har reddet liv, ble det nok en gang store økninger av omkomne. Det er færre båtflyktninger som begir seg over havet, men det er flere som drukner.

LES OGSÅ: Hjelp i nærområdene og i Drammen
 

Hva det forteller oss? At vi kan redde flere enn vi gjør i dag. Det er politikere som har bestemt at Triton handler om grensekontroll og ikke om å redde liv. Det er politikere som bestemte at Sea-Watch ikke fikk gå i havn.  Politikere som får sin stemme fra oss.
 

Dette vet vi. Men ordene flyktninger og omkomne gjør at vi distanserer oss. Vi ser ikke det barnet vi lovet Peter Singer at vi ville redde. Vi ser ikke den fortvilte faren som kanskje må velge hvilket barn han skal forsøke å holde fast i, eller den gravide kvinnen som ikke lenger greier å holde hodet over vann.

Kanskje vanndammen føles for stor når det er et helt hav? Kanskje er det for langt unna. Det er i alle fall ikke noe vi ser på vei til jobb.
Men nøden er like stor, selv om de drukner et annet sted. Det er det Peter Singer oppfordrer oss til å se.

LES OGSÅ: Basel (32) gråt og tenkte på sin drepte lillesøster. Så fikk han denne lappen på ruta

Nøden er like stor nå som da vi kjørte mat og klær til flyktningmottakene i 2015. Det dør fortsatt barn i Middelhavet, og det bor fortsatt barnefamilier i leirer som den på Samos. Der bor det mer enn fem ganger flere enn det egentlig er plass til. Det er vinter, og folk bor i telt, uten oppvarming, uten nok mat, uten nok klær, uten helsehjelp – og mange av dem uten håp.

Derfor vil vi oppfordre deg som leser dette om å komme på temakvelden om flyktningkrisen. Kom så vi kan være en del av dem som kanskje kommer for sent til jobb med noen kroner mindre i lomma, men ærlig har forsøkt å holde løftet vi ga til Singer. Vi vil redde det druknende barnet. Vi vil redde dem alle.

Temakveld om flyktningkrisen i Fjell kirke torsdag 21. mars. kl. 19.00
Vi selger mat til inntekt for arbeidet i flyktningleirene fra kl. 17:30