Et velbrukt begrep heter «Nytt år – nye muligheter». Det er hold i dette utsagnet, også innenfor personlig økonomi. Jeg vil likevel omformulere litt, og påstå at nytt år er din mulighet til å skape deg og familien din en forutsigbar og god økonomisk oversikt.

Vi har allerede lagt bak oss den første måneden av 2023, og mange av oss kjenner på at det økonomiske «trøkket» har blitt tøffere. 2022 var preget av dyrtid, både innenfor energi, drivstoff, matvarer, rentenivå og inflasjon generelt.

Du kan jo bare la det skure og gå, men det er ingen retning jeg vil peke. Det vil være lurt å bruke det økonomiske bildet fra januar til å se videre på hvilke disposisjoner du kan gjøre resten av året for å ha stålkontroll på lommeboka di. Her kommer det ingen trylleformel, men en gjentakelse av noe jeg var innom i denne spalten i fjor også. Ta med familien på råd, og sett opp et budsjett. Og gjør det nå.

Pengene dine

Privatøkonomi, pensjon, sparing, fond og bolig. Livet er fullt av store og små pengespørsmål.

I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi invitert lokale eksperter til å gi tips og råd om hvordan du skal få bedre orden på økonomien din.

Har du innspill eller spørsmål om temaer vårt ekspertpanel bør skrive om, send det til [email protected].

Start med å kartlegge utgifter som du vet er der. Vær litt økonom-detektiv i egen nettbank. Det er lett å finne forventede kostnader på strøm, huslån, renovasjon, mat og drivstoff for å nevne noe. Og husk at det har skjedd noe det siste året...

Et lett eksempel er boliglånet ditt. La oss si at du har 3.000.000 i lån, og at renten har økt med to prosent gjennom 2022. Det betyr at du i 2023 må betale 60.000 kroner mer i renter enn du gjorde før renteoppgangen startet.

Det betyr 5.000 kroner i ekstra rentekostnader hver eneste måned dersom renten holder seg stabil. 5.000 kroner er ganske mye, og det er en kostnad du må ha kontroll på.

Les også:

Strømregningene dine har du mulighet til å kartlegge. Lag en oversikt over hvor mye du kan forvente å måtte betale for strømmen i 2023. Legg det inn i budsjettet. Sånn kan du og familien ta post for post for å sikre at dere har kontroll. Når du har et tydelig bilde av kostnadsbasen din, vil du raskt kunne se hva som er til overs. Og det er da det begynner å bli gøy.

Å ha kontroll er gøy. Da er det bare å tromme sammen til familieråd, og legge frem tallenes tale. I familierådet kan det jo hende at dere skal snakke sammen om hva dere vil bruke penger på i tillegg til kostandene som allerede er der.

Planlegger dere en ferie i år? Hvis dere gjerne vil til syden og kose dere, så må dette inn i budsjettet. En familie på fire som vil dra på en fin sydentur i 14 dager må fort kunne regne med at det koster 60.000 kroner – uten lommepenger. Det er 5.000 kroner i måneden i snitt i 2023. Mye penger, men det kan hende det nettopp er det dere vil prioritere. Hvis varme og late dager lokker, så putt det inn i budsjettet. Da vil man kanskje oppdage at hvis vi drar til syden i juli, så blir konsekvensen at påsken tilbringes hjemme. Sånn er det bare. Men det er greit å legge det inn i planen.

Les flere kronikker om «pengene dine»

På denne måten vil jeg anbefale å ta en kritisk gjennomgang av alle store utgifter man kan tenke seg at kommer.

Det kan være service på bilen, oppussing av badet, ny garasje eller kanskje at poden skal konfirmeres. Få det inn i budsjettet, gjør en prioritering som alle er klar over. Da flyter det bedre, og stemningen rundt fredagstaco´n blir ofte mer lystig.

Avslutningsvis vil jeg råde alle til å bruke det økte kostnadsnivået til egen fordel. Lag en plan, sett opp noen mål og strekk dere sammen for å treffe blink. Det som kan være lurt er å ta en prat med bankrådgiveren din dersom du er usikker. Lag et enkelt oppsett og book en rådgivningstime i banken. Få rådgiveren din til å se over det dere har jobbet ut, og be om en liten kvalitetssjekk. Det kan være kjempelurt å ha et ekstra par øyne på tallene.

Kort sjekkliste:

  • Bruk januar-utgiftene som base for hvordan året ser ut.
  • Kartlegg de store faste utgiftene dine og familiens.
  • Tenk gjennom om det er ting dere ser at vil koste mye i år.
  • Prioriter det som er viktigst.
  • Del utgiftene på 12, og legg de inn i et månedsbudsjett.
  • Ha en god spareplan for fremtiden.
  • Være tro mot planen.

Jeg ønsker dere alle lykke til med å bruke 2023 til deres fordel. Kanskje det også er ekstra lurt å legge inn litt bærekraft i hele økonomien. Tenke på energireduksjon, gjenbruk, kjøpe brukt og bruke restemat. Ei krone her og litt miljø der….