BUSKERUD: Elever med mer enn ti prosent udokumentert fravær får ikke vitnemål. Grensa er upopulær blant elevene, og skaper mye press og stress, ifølge AUF. Ungdomspartiet har derfor jobbet for å fjerne grensa, og på helgens landsmøte fikk de gjennomslag.

– Det har vært et enormt arbeid fra AUF og fra Buskerud Arbeiderparti. Vi er utrolig stolt av det vi har fått til, skriver Sveva som er ungdomskandidat for Ap i Drammen.

LES OGSÅ: Vil fjerne fraværsgrensa

Vil lage nye regler

Kunnskapsminister Tonje Brenna understreker overfor NTB at hun ikke ønsker å slippe opp, og si det er greit at elevene ikke møter.

– Ingen må tro noe annet enn at jeg er veldig opptatt av at elevene våre skal være på skolen. Jeg tror veldig på at man lærer best i fellesskap når man er til stede på skolen. Men den delen av fraværsreglene våre som heter fraværsgrense i dag, den er krøkkete for helsetjenesten vår, og den kommer ikke til å passe i fremtiden når vi har ny opplæringslov, sier Brenna.

Fraværsgrensa skal ifølge vedtaket erstattes med et nytt fraværsreglement, men det kan ta tid før det blir endringer.

– Dette vil ikke skje i morgen. Nå skal vi gjøre dette på en skikkelig måte, sa Brenna da forslaget ble vedtatt.

Hun kan ikke si hvordan de nye reglene blir, men viser til at hun har bedt Utdanningsdirektoratet komme med noen forslag på nye regler. Fristen er 1. oktober. Ny opplæringslov trer i kraft høsten 2024. Men Brenna vil ikke dermed si at de nye fraværsreglene også trer i kraft da.

– Dagens fraværsgrense gjelder fortsatt, understreker hun.

Ordningen ble innført av Solberg-regjeringen i 2016 for å hindre skulking. Under pandemien ble reglene satt på pause, men ble gjeninnført i fjor.

Delte meninger

SV har lenge arbeidet for å oppheve fraværsgrensen og applauderer at AUF har fått tilslutning fra moderpartiet.

– Endelig! Dette har SV jobbet for lenge. Nå gleder jeg meg til å se Arbeiderpartiet vrake regelen også i regjering, sier utdanningspolitisk talsperson Grete Vold i SV.

– Vi har lenge sett at disse reglene egentlig bare har skapt mer byråkrati og mistillit mellom lærere og elever. Dette er en gledens dag for skolen, sier Vold videre.

Høyre: Har fått flere til å fullføre

Verken Høyre eller Frp møter forslaget med applaus.

– Med dette fortsetter Ap å reversere en skolepolitikk som har fått fraværet ned, og som bidrar til at flere fullfører, sier skolepolitisk talsperson Jan Tore Sanner i Høyre.

Ifølge Sanner gikk fraværet ned med 27 prosent etter at fraværsgrensen ble innført.

Frps skolepolitiske talsmann Himanshu Gulati mener dette er en trist dag for norske elever.

– Fraværsgrensen har fungert og har hatt bred oppslutning i skolen. At Ap nå vil fjerne denne, er et stort tilbakeslag. Det hjelper å stille krav til elever. Det er derfor en trist dag for norske elever at den fjernes, mener Gulati.

Les også

Fuck fraværsgrensa