Gå til sidens hovedinnhold

Ville man frikjent Koranen for de handlingene ekstreme muslimer begår om man hadde fått forklaring på versene?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

24 juni skrev Dag T. Elgvin et innlegg der han spør de islamske trossamfunnene i Drammen noen spørsmål.  Han minner oss også om spørsmål han ikke har mottatt svar på siden i fjor. Jeg tilhører Ahmadiyya muslimsk trossamfunn og kan bekrefte at når Profeten Muhammad sa «En araber har ingen overlegenhet over en ikke-araber» så mente han nettopp slik du spør, Dag T. Elgvin, at alle mennesker er likeverdige.

Videre i innlegget ditt fra 24. juni ramser du opp en god del koranvers som du vil ha forklaring på. Slike innlegg publiseres fra tid til annen i diverse lokalaviser. De bidrar ikke til annet enn å sette muslimer og islam i dårlig lys.

Les også

Likeverd og respekt nødvendig for å skape gode relasjoner mellom muslimer og ikke-muslimer.

 

Masse spørsmål, lite plass

For det er lettere, og tar mindre spalteplass, å stille masse spørsmål med en hel del negative implikasjoner. Det er begrenset med hvor mange ord og tegn en kan ha i et debattinnlegg. I tillegg kan ikke avisene bare fortsette å gi spalteplass til slike innlegg siden debattsidene åpenbart ikke er egnet til slike detaljerte teologiske diskusjoner. Det blir uansett for mye å forvente at en skal klare å presse sammen en kort forklaring på hvert enkelt koranvers som det henvises til i et debattinnlegg.  

Dessuten lurer jeg på om man hadde frikjent Koranen og islam for de handlingene ekstreme muslimer begår, om man hadde fått forklaringen på alle koranversene? Ville man ha godtatt at det er ekstremistene som har bommet i sin tolkning, og at vi andre fredelige muslimer har tolket riktig og er de sanne muslimene?

De som misbruker islam

Jeg overser ikke at mange muslimer misbruker islam, men jeg kan heller ikke stå til ansvar for, eller forsvare deres handlinger eller tolkninger av islam.

Som imam kan jeg i det minste påstå at det kun er fredelige tolkninger av Koranen som kan være de rette tolkningene. Islam betyr fred og må derfor leses og tolkes med «fredens» briller.

En muslim betyr blant annet en som gir trygghet til andre mennesker, både med sin tunge og sine hender. Om en er ærlig i sin søken etter fredelige muslimer, så finnes det en slik gruppe i Ahmadiyya muslimsk trossamfunn, som med sin 130 års eksistens virkelig har bevist at islam betyr fred.

Dette «på tross av at» vi tror på hele Koranen, at ingen koranvers opphever hverandre og mener fortsatt at det ikke er motsetning mellom det å være en lojal og lydig borger i Norge og det å være en sterk troende muslim.  

Kommentarer til denne saken