Morialeiren på Lesvos brant ned i september, men flyktningene lever fortsatt under umenneskelige forhold på øya Lesvos og på andre øyer i Hellas

9. september i år vedtok regjeringen at Norge skulle ta imot 50 flyktninger fra Morialeiren på Lesvos i Hellas. Like etter oppstod det en folkelig aksjon i Norge, #50erikkenok. Rundt 100.000 nordmenn har skrevet under på oppropet om at vi må hente minst 500. Rundt 100 kommuner har sagt at de vil ta imot flyktninger fra Hellas. Tromsø kommune har sågar sagt at de alene kan ta 50.

Folkeaksjonen #50erikkenok startet i sosiale medier, men har blitt noe mer enn det. I løpet av de siste ukene har det vært synlige aksjoner i byer og grender over det ganske land. Mange fikk med seg at statuene i Frognerparken i Oslo for kort tid siden fikk på seg redningsvester. Det var for å vise solidaritet med mennesker på flukt. For å vise solidaritet med flyktninger som er strandet på europeiske strender.

Lørdag 29. november ønsket vi å gjennomføre en markering her i Drammen, for at også drammensere skulle få mulighet til å låne bort redningsvester. Disse ville vi henge opp forskjellige steder i kommunen for å vise solidaritet med mennesker på flukt og for å vise at heller ikke vi drammensere aksepterer regjeringens inhumane flyktningpolitikk.

Vi ønsket samtidig å markere at vi ikke støttet Drammen kommunes vedtak om å takke nei til å være med på dugnaden om å ta imot flyktninger fra Hellas.

Vi søkte Drammen kommune om å gjøre det samme som i Oslo, ha redningsvester på statuer i gater og på torg. Vi presiserte at vi selvsagt skulle holde oss innenfor alle mulige smitteregler.

Vi fikk likevel følgende avslag fra Drammen kommune: «Statuer og kunstverk er omfattet av åndsverksloven, og vi gir ikke tillatelse til å benytte disse til noe som innebærer: salg, reklame mm. eller som i dette tilfellet en viktig sak.»

Søndag 6. desember markerte Fjell kirke og menigheter over hele landet fred- og menneskerettighetssøndag. I prekenen løftet kirken fram situasjonen til verdens flyktninger, og spesielt flyktningene i Hellas. Å søke asyl er en menneskerett. Fjell kirke oppfordret alle til å støtte kampanjen #50erikkenok, og til å støtte Dråpen i Havet og andre organisasjoner som jobber for flyktninger.

Morialeiren på Lesvos brant ned 9. september. Leiren er av mange hjelpearbeidere beskrevet som et helvete på jord. Brannen i leiren var en varslet katastrofe. Men flyktningene er ikke borte, de er bare flyttet til andre leire. I den nye leiren på Lesvos, Karatepeleiren, er de humanitære forholdene også under enhver kritikk.

Leiren består i all hovedsak av telt satt opp på en åpen strand. Der finnes ikke ly for vær og vind. Det er ikke mulig å ha varme i teltene som er satt opp direkte på bakken. Når det regner og blåser renner det vann og jord inn i teltene. Akkurat nå jobber hjelpeorganisasjoner med å levere paller eller lignende slik at teltene kan løftes opp fra bakkeplan. Fortsatt er det noen som ikke har fått telt og bor under presenninger. Beboerne må hente vann ved vannposter og de må gå på do på de få toalettene som er satt opp inne i leiren. Det finnes ingen muligheter til å dusje.

I leiren bor det mange barn, mange babyer. Kvinner føder på sykehus, og etter noen dager blir de sendt tilbake til leiren med barna i en pappeske eller plastboks til å ligge i.

Lesvos er ikke det eneste stedet i Hellas der mennesker på flukt lever under uverdige forhold. På Samos for eksempel er situasjonen om mulig enda verre.

Dette er Europa i 2020 – det skjer rett utenfor vår stuedør – og det skjer akkurat der vi gleder oss til å dra på ferie og oppleve sol, bading og lune sommerkvelder når korona har forlatt oss.

Hvor mye lidelse skal vi godta på vår post?