Water resources, Natural landscape, Sky, Cloud, Plant, Tree, Lake, Watercourse, Sunlight
Black, Font, Line
Material property, Font, Line
Art paint, Mountain, Cloud, Slope, Tree, Painting, Plant, Terrain

Utstilling

Norge rundt

med Nasjonalmuseet

Maleriet: Claude Monet, «Kolsåstoppen», 1895. Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland
Eies av Sparebankstiftelsen DNB og er deponert i Nasjonalmuseet

Den 16. september besøker maleriet «Kolsåstoppen» av Claude Monet Løkkehaven i Sandvika.

Franske Claude Monet er en av verdens mest berømte billedkunstnere, og kanskje den aller største kunstneren innen kunstretningen impresjonisme. Han drømte om å oppleve det vinterlige Norge, og vinteren 1895 gikk drømmen i oppfyllelse.


Verdensberømt kunstner drømte om å oppleve Norge. Nå stilles hans maleri med Bærum-motiv ut i Sandvika

Monet sammenliknet Sandvika med en liten japansk landsby. Det var interessen for snø og vinterens lys som trakk ham til Norge.


Ellen Lerberg, seniorkurator formidling ved Nasjonalmuseet


Monet slo seg ned på pensjonatet Bjørnegård i Bærum, og herfra dro han på utflukter i nærområdet. Han ble spesielt fascinert av Kolsåstoppen.

Ellen Lerberg, seniorkurator for formidling ved Nasjonalmuseet, forteller at Monet sammenlignet Sandvika med en liten japansk landsby.

- Det var interessen for snø og vinterens lys som trakk ham til Norge. Selv om han var redd for å treffe på ville bjørner, ble han likevel med på en sledetur til Sollihøgda under sitt vinteropphold, sier Lerberg.

Da Monet reiste hjem etter to måneder i Norge, hadde han med seg nærmere 30 malerier, blant annet maleriet «Kolsåstoppen».

Malte Kolsåstoppen i 13 utgaver

Hilde Marie Rognerud, kunst- og kulturkonsulent i Bærum kommune, forteller at det er en stor begivenhet for Sandvika og Bærum kommune at Claude Monets maleri av Kolsåstoppen vises i Løkkehaven under Kulturnatt elvelangs 16. september. Stedet for utstillingen er heller ikke tilfeldig.

- Her ligger Løkke bro, som Monet malte i flere utgaver mens han bodde på Bjørnegård i Sandvika vinteren 1895. Fra punktet Monet stod da han malte Løkke bro kunne han se Kolsåstoppen, som han også malte i hele 13 utgaver. Det er stor bevissthet i lokalmiljøet om at Monet bodde på Bjørnegård og malte Løkke bro og Kolsåstoppen vinteren 1895, sier Rognerud.

Program

Åpent for publikum i Steinhuset i Løkkehaven Kl. 15–18 og 20–22.

Nasjonalmuseets formidler er til stede for spørsmål og samtale.


Visningen er et samarbeid mellom
Kultur og samarbeid i Bærum kommune og Nasjonalmuseet.

Her kan du besøke utstillingen

Adresse:

Løkkehaven

Elias Smiths vei 5
1337 Sandvika

Kunstaudiens

Nasjonalmuseet i Kunststallen
7. mai - 29. august

Kunstaudiens er resultatet av et tett samarbeid mellom Hennes Majestet Dronning Sonja, De kongelige samlinger og Nasjonalmuseet. Utstillingen inkluderer tre formidlingsarrangementer – ett om maleri, ett om design og kunsthåndverk, og ett om skulptur.


Rites of Passage

Nasjonalmuseet på
Kunstnernes Hus
21. mai. - 1. august

I samarbeid med Nasjonalmuseet presenterer Kunstnernes Hus utstillingen Rites of Passage, en konsentrert sammenstilling av hovedsakelig samtidskunst fra Nasjonalmuseets samling. Utstillingen undersøker begrepet passasje både som konkret motiv og som symbol med potensiell sprengkraft som bilde på forvandling, overskridelse og bevegelse. Nasjonalmuseet står midt i sin egen overgangsrite, på terskelen til en ny epoke i nytt bygg. Nå skal museet igjen definere sin rolle og skape nye innganger og passasjer til kunsten.

Sommereventyr

Nasjonalmuseet på Blaafarveværket
8. mai - 26. aseptember

Utstillingen ved Blaafarveværket i Åmot har fått navnet Sommereventyr og skal vise norsk kunst fra Nasjonalmuseets samling fra perioden 1820-1905. Over 60 verk er med og skal reflektere det 45 år lange samarbeidet mellom Blaafarveværket og Nasjonalmuseet.

Kunsten kommer hjem

Vestland:
Møte med brudepar 

Agder:
Restaurant Under - 18. mai


Vestfold og Telemark:
Kragerø jernbanestasjon - 19. mai

Rogaland:
Hå mottakssenter - 25. mai

Møre og Romsdal:
Ullstein Verft - 27. mai


Møre og Romsdal:
Trollveggen besøkssenter - 28. mai

Trøndelag:
Bangsund skole - 4. Juni

Nordland:
Furumoen sykehjem og dagsenter i Narvik - 7. juni

Troms:
Mack Ølhallen i Tromsø - 11. juni

Finnmark:
Biblioteket i Sametinget - 16. juni

Innlandet:
Rena Leir - 22. juniViken:
Rena Leir - 23. juni

Oslo/Hjemkomsten:
Museumsplassen under Oslo Pride - 24. juni

I 2022 åpner Nordens største kunstmuseum i Oslo, men først skal noen av våre mest kjente kunstverk ut på reise rundt omkring i Norge. 
- Denne sommeren og høsten sender vi kunsten ut til folk i hele landet. Vi har kalt årets program Kunsten kommer hjem. Nå kan du oppleve kunst fra Nasjonalmuseet i nord og i sør, til fjells, til havs, i kirken og på fabrikken, sier Karin Hindsbo, Nasjonalmuseets direktør.

Program og verk: 

Norge rundt med Nasjonalmuseet

En rekke av høydepunktene fra Nasjonalmuseets samling kommer på besøk til steder der de hører hjemme - enten ved at verket ble skapt der, gjennom motiv eller kunstnerens tilknytning til plassen. Du kan se Harald Sohlbergs maleri Gate i Røros i selve Røros. Du kan oppleve den verdensberømte franske kunstneren Claude Monets maleri Kolsåstoppen i Sandvika. Du kan lære om Holmestrand-kvinnen Harriet Backer når hennes kjente verk Blått interiør stilles ut i nettopp Holmestrand.

Black, Font, Line