Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Hva er egentlig et forbrukslån?

Annonse fra Nettavisen Lånehjelpen

Økonomiekspert Eivind Dahl Ringard i Nettavisen Lånehjelpen gir deg den informasjonen du trenger å vite om Forbrukslån og lån uten sikkerhet.

Lån uten sikkerhet

Billån gir banken deg for kjøp av bil, boliglån er for kjøp av bolig og båtlån får du ved kjøp av båt.

Det alle disse lånene har til felles er at banken krever sikkerhet i den eiendelen eller eiendommen det gjelder. Men hva skjer når du for eksempel plutselig får en vanvittig stor tannlegeregning for et inngrep som du bare må ha?

Det er vel vanskelig for banken å ta sikkerhet i tennene dine, så i det, og mange andre tilfeller snakker vi om usikrede lån. Et forbrukslån er et usikret lån som banken kan gi deg utelukkende 

Høyere rente for høyere risiko

Dersom en bank tar sikkerhet i bil, båt eller bolig har banken en måte å få tilbake deler av verdiene dersom en låntaker ikke betaler tilbake lånet sitt. Dette er knapt en ideell situasjon for banken å bli sittende som lykkelig eier av en lystbåt kalt “Graceland” med innenbordsmotor og sovekabin, men det er unektelig bedre enn ingenting om låntakeren ikke kan betale for seg. 

Om man setter seg i bankens sted, ser man fort at usikrede lån er risikable, og at det må en del høyere rente til for at noen i det hele tatt skal være interesserte i å finansiere dem. 

Økonomiekspert Eivind Dahl Ringard i Nettavisen Lånehjelpen.

Det kan være verdt å huske på at ettersom privatøkonomien din er det eneste som sikrer lånet har privatøkonomien din også mye å si for rentesatsen du blir tilbudt. Desto sterkere privatøkonomi du kan vise til desto bedre rentesats vil banken sannsynligvis kunne gi deg.

Full fleksibilitet

Når man kjøper flybilletter blir man ofte gitt tilbudet om å betale en høyere pris for fleksibilitet slik at du kan flytte avreisedatoen din dersom noe skulle skje. Dette kan være unødvendig dersom du har en dato du absolutt er nødt til å reise på, men fleksibiliteten kan komme godt med for mange dersom for eksempel et møte blir utsatt en dag, eller noe annet uforutsett skjer. Litt på samme måte er forbrukslån en mer fleksibel løsning for finansiering, og for denne fleksibiliteten er det naturlig at man betaler litt ekstra.

Bankene legger seg ikke opp i hva et forbrukslån brukes til. Det varierer sterkt hva forbrukslån brukes på i Norge, men noen typiske eksempler inkluderer Oppussing og reparasjoner, Ferie, Bryllup og andre festligheter, Kjøp av forbruksvarer og investeringer.

Ikke for alle

Når du søker om forbrukslån, vil banken sjekke den økonomiske situasjonen din og gjøre en kjapp beregning for om de tror du kan håndtere tilbakebetalingen av lånet. I de fleste tilfeller blir den umiddelbare filtreringen gjort automatisk ved hjelp av en datamaskin, dette har den fordelen at du fort kan få svar tilbake etter at du har søkt.

 Ulempen med dette er selvfølgelig at folk med omstendigheter som er litt utenom det vanlige, vil finne det litt vanskeligere å søke om forbrukslån. Dersom låntakeren ikke kan betale tilbake lånet taper alle. Det er i bankens egen interesse å bare låne ut penger til de som har råd til det. Dersom banken føler det er for høy risiko for at en låntaker ikke skal kunne betale tilbake lånet vil de derfor avslå søknaden om lån.

Vanlige kriterier for lån uten sikkerhet

Laveste aldersgrense for forbrukslån er 18 år, men de fleste bankene i markedet har innført høyere aldersgrenser, ofte mellom 23-25 år.

Noen banker har minstekrav til inntekt, og da ligger dette i så fall gjerne mellom 120 000 og 250 000 kroner. Dersom du ikke oppfyller minstekravet for inntekt vil du oftest automatisk bli sortert ut i bankens automatiske filtreringsprosess og få svar innen kort tid. Det er også en del banker som ikke stiller minstekrav, men som heller gjør en totalvurdering av økonomien til potensielle låntakere.

Det er også vanlig at banker krever at man ikke har betalingsanmerkning eller inkassokrav dersom man søker om lån. Dette er naturlig ettersom betalingsanmerkninger eller inkassokrav er klare tegn på dårlig økonomi, som selvfølgelig gir veldig god grunn til bekymring for banken.

Dersom en person ikke er vanlig bosatt i Norge, er det vanskelig for banken å innkreve lånet dersom problemer skulle oppstå. Det er derfor et vanlig krav at man er generelt bosatt i og likner til Norge, og i de fleste tilfeller må man ha gjort dette i flere år.    

En viktig avgjørelse

I de siste årene har det blitt populært blant nordmenn å bruke forbrukslån som en utvei når de blir konfrontert med uforutsette utgifter, eller for å spre større investeringer over tid. Å søke om forbrukslån er i disse dager en relativt enkel prosess. I mange tilfeller kan du få svar på søknaden din samme uke, og noen banker reklamerer med at du kan få svar samme dag. Papirene kan i disse dager også ofte signeres digitalt ved hjelp av Bank ID.

Man bør selvfølgelig tenke seg godt om før man låner for å finansiere forbruk. Ideelt sett bør man heller sette til side penger for nødvendige investeringer, men det kan være vanskelig for mange å opparbeide seg nok sparepenger på kort nok tid. Forbrukslån kan være nyttige for mange for å få unnagjort ting som trenger å gjøres så snart som mulig uten videre utsettelser.

Dersom man bestemmer seg for å ta opp forbrukslån er det viktig å finne et lån som har kriterier som passer, og så er det selvfølgelig viktig å ikke betale mer enn nødvendig.

Hos Lånehjelpen, som er en tjeneste fra Nettavisen.no, kan man finne informasjon om mange tilgjengelige forbrukslån på ett sted, slik at de lett kan sammenlignes. Dette gjør det lettere å ta en informert avgjørelse.

Husk at et forbrukslån er en langsiktig investering, så det er best å ikke forhaste seg. 

Eff. Rente 16,24%, 65.000,- O/5 år, etabl. Geb. 900,- Totalt: 93.068,-

Redaksjonen i Drammens Tidende har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet