Annonsørinnhold fra Byggmakker Eiker

Hva er dette?
Lena Sønju, salg - og markedsansvarlig, og Ulf Vidar Grønli kjenner hverandre godt. Ulf Vidar har vært kunde i over 15 år og setter ekstra pris på den gode servicen de har ved Byggmakker Eiker.
Lena Sønju, salg - og markedsansvarlig, og Ulf Vidar Grønli kjenner hverandre godt. Ulf Vidar har vært kunde i over 15 år og setter ekstra pris på den gode servicen de har ved Byggmakker Eiker.

Byggmakker Eiker er 100 år: – Hjelpen du får her er uvurderlig

Om du er proffkunde eller mannen i gata, så fins det en 100-årig trelast- og byggevarekspert i Hokksund som kan hjelpe deg. Med eget høvleri og faglærte ansatte, kan Byggmakker Eiker by på tips og råd slik at du lykkes.

Annonsørinnhold fra

Sentralt i Hokksund fins det et mekka for byggmestere, entreprenører og for deg som ønsker å ta et tak i eget hjem. Eker Dampsag & Høvleri AS, Byggmakker Eiker har stått stødig i hele 100 år. 

- Jeg kommer hit for fagkunnskapen. Jeg kommer hit fordi det er så god tone. Jeg kan spørre, få gode svar og ofte en god latter på kjøpet, sier Ulf Vidar Grønli. Pensjonisten står i butikken og slår av en prat med de ansatte. Noen vitser flyr frem og tilbake. Kaffen er varm og smilene er store. De siste 15 årene har Ulf Vidar vært stamkunde for små og store prosjekter til hus og hytte. 

SE VIDEO: Bli bedre kjent med Byggmakker Eiker 


- I fjor kjøpte jeg en ganske eksklusiv dobbeltfløyet ytterdør. Jeg var ikke helt sikker på hvordan jeg skulle sette den inn. En kar inne på trelastbutikken er en skikkelig god tømrer, og han forklarte nøyaktig hvordan det skulle gjøres. Da ble det helt perfekt. Den hjelpen du får her er uvurderlig, påpeker han og fortsetter:

- Noen ganger hender det jeg stikker innom kun for en kaffekopp. Det er alltid hyggelig å komme innom Byggmakker Eiker, sier Ulf Vidar. Men denne turen er ikke bare hygge. Nå er det et nytt prosjekt på gang  - nemlig kjellerstua. 

- Du, du vet ikke noe om å rette opp gulv, sier han og fyker inn på et kontor. 

100 år med historie

Eker Dampsag & Høvleri som er det opprinnelige navnet, ble etablert helt tilbake i 1899 i Vestfossen. Bedriften ble startet av Julius Bjerknes, Lauritz G. Nedberg og Mina Markenrud. 

Den ble reist på vestsiden av Vestfosselva, på eiendommen Smellebråten. Den ble raskt det største sagbruket i Øvre Eiker. I 1915 fikk bedriften tilgang til elektrisitet og saga gikk fra damp til el. I 1919 ble bedriften omgjort til aksjeselskap, derav feiringen av 100-årsjubileum i år. Selv om bedriften streng tatt er nærmere 120 år. 

I 1957 gikk bedriften sammen med A/S Hokksund Sag & Høvleri. Navnet «Eker Dampsag & Høvleri A/S» ble beholdt, men produksjonen ble flyttet til Loesmoen i Hokksund, der de ligger i dag. 

Svein Kr. Hobbelstad er daglig leder ved Byggmakker Eiker, en jobb han har hatt i 20 år.

- Vi beholdt det gamle navnet av historiske og nostalgiske grunner. Eker er et fint navn, i tillegg til å være det gamle kommunenavnet, sier Svein Kr. Hobbelstad, daglig leder ved Eker Dampsag & Høvleri AS, Byggmakker Eiker. Her har Svein sittet ved roret i snart 20 år. Kontoret hans er som kontorer flest, men i stedet for bøker har han en hel hylle kun til plankebiter, som viser profilering og mulighetene de har ved høvleriet. 

- Jeg må jo vise kundene hva vi får til her, sier han med en anelse stolthet.

Bedriften ble en del av Byggmakker-kjeden i 1997, og tilbyr i dag trevareprodukter fra eget høvleri, en mengde byggevarer, kjøkken - og baderomsinnredninger, garderobeløsninger, samt er tilbyder til både private og proffe. 

- Folk kommer hit for mer enn varene. De kommer også hit for veiledning. Derfor har vi valgt å satse på ansatte med fagkompetanse. Det merker vi at folk setter pris på.

I 1999 la de ned den gamla saga. En epoke var over, men høvleriet har fått ny giv de siste årene.

- Da sagbruket ble lagt ned, la vi penger i å utvikle høvleriet. Vi hadde jo kompetansen allerede, og dette har vært viktig for oss. Jeg tror høvleriet gjør at vi skiller oss ut, understreker Hobbelstad.  

SE BILDER: Bli med inn til Byggmakker Eiker i Hokksund

Unike muligheter med eget høvleri

Det er langt mellom høvleriene i Norge. Eker Dampsag & Høvleri AS produserer alt fra paneler, kledninger og lister til konstruksjonsvirke. Og de har muligheten til å spesialprodusere til mindre prosjekter, samtidig som de har kapasitet til større produksjoner. Mye selger de selv, men i snitt fyller de to-tre trailerlass med trelast fra høvleriet ukentlig, som går til lokale kunder og andre forhandlere. 

- I motsetning til de store høvleriene, så er vi såpass små at vi kan hive oss rundt om det trengs. Har du en eldre bolig og må bytte bord, kan vi bistå, sier Bjørn-Egil Kristoffersen, arbeidende formann. Med et lunt smil og glimt i øyet har han jobbet tett på høvleriet hos Byggmakker Eiker i 40 år.  I jobben organiserer Bjørn-Egil hva de skal høvle og legger opp produksjonen. 

Bjørn-Egil Kristoffersen er arbeidende formann ved høvleriet. Her har han jobbet i 40 år.

Men det er helt tilfeldig at han havnet på høvleriet i Hokksund. Som ung gutt fikk han mulighet for utplassering gjennom skolen. Og siden har han blitt.  

- Nærhet til der jeg bor og det gode arbeidsmiljøet gjør at jeg har blitt alle disse årene. Jeg har nesten snakket mer med gutta på høvleriet gjennom årene enn min egen kone, sier han og ler godt. Han er ikke alene om å bli lenge. Mange ved Byggmakker Eiker har jobbet der i 30-40 år. 

Trivselsfaktoren er høy - både for ansatte og kunder. 


- Samarbeidet betyr mye for oss

Rett utenfor Tranby i Lier vokser det frem et nytt boligfelt på en platå i Nordalveien. Her jobber G.S.BYGG AS med å sette opp 27 boligenheter med fantastisk utsikt. Alt av materialer er levert av Byggmakker Eiker. 

- Jeg liker spesielt godt panelet de høvler selv. Det er så stabilt, sier styreleder i G.S. BYGG AS, Nils Petter Grepperud. Han kjenner Byggmakker Eiker godt etter et 29 år langt samarbeid, som startet ved en tilfeldighet. 

- Jeg bygde mitt andre hus i 1990 og hentet inn priser. De var konkurransedyktige, så jeg slo til. Grunnen til at jeg har holdt meg til Byggmakker Eiker alle disse årene er at de er veldig fleksible og enkle å samarbeide med. De er en stabil leverandør, som er viktig for meg, forteller han. 

Nils Petter Grepperud (t.v), styreleder i G.S.BYGG AS, og Atle Mørch, prosjektleder Tribus AS, bygger 27 boliger rett utenfor Tranby i Lier. De er kjempefornøyde proffkunder hos Byggmakker Eiker. 


Så langt har de bygget 14 boliger, seks står klare til høsten, før de siste sju boligene tar form. Atle Mørch, prosjektleder ved Tribus AS, som har ansvar for boligutbyggingen i Nordalveien, setter pris på omfanget av hva Byggmakker Eiker kan levere. 

- De leverer alt fra første sville til siste list. I tillegg, så har de også kjøkkeninnredning og garderobeløsninger. Det er praktisk for oss å få alt på et sted, sier Mørch. 

Byggmakker Eiker leverer alt av materialer når G.S.BYGG AS setter opp nye boliger i Nordalveien i Lier

Og begge setter de pris på servicen de får fra sin leverandør. 

- De bryr seg om det ferdige produktet. De følger opp og har alltid tid til å bistå om vi trenger det. Også er de veldig hyggelige. Dette samarbeidet betyr mye for oss, påpeker Grepperud, som er en av mange lokale proffkunder. 

Proffkundene - en viktig del av bedriften

I dag er Byggmakker Eikers største kundegruppe byggmestere og entreprenører, som de selger trelast og byggevarer til. Proffkundene blir stadig flere og viktigere. Derfor har de to dedikerte proffselgere, som kjenner bransjen og miljøet.

- Vi har begge bakgrunn i byggebransjen. Det gjør at vi snakker samme språk som kundene våre og forstår deres hverdag. Det er også et veldig godt miljø her, så mange av kundene blir gjerne en stund og snakker fag, både med oss og sammen med hverandre, sier salgssjef for proff ved Byggmakker Eiker, Lars Haga, som har vært på huset i 30 år. Han får anerkjennende nikk fra proffselger Haakon Kristoffersen, som supplerer: 

- Vi har opparbeidet tette relasjoner til bransjen og skal alltid yte god service. Det er for eksempel en fordel at vi har egne biler til utkjøring. Da kan vi være mer fleksible overfor kundene, sier han.  

Lars Haga (t.h) og Haakon Kristoffersen jobber begge som proffselgere og har selv vært i byggebransjen.

I dag utgjør proffkundene omtrent 60 prosent av kundegruppa. 

- Vi satser på å ha gode, kompetente proffselgere, som kjenner bransjen og følger med på utviklingen. De fleste av våre ansatte har fagbrev som tømrere. Mange lokale bedrifter bruker oss, og her kommer gjerne håndverkere innom for å utveksle erfaringer. Det er viktig for oss, påpeker Hobbelstad. 

Gjør det selv - med litt hjelp

Ole Martin Vollan jobber i butikken og setter pris på å veilede folk under store og små prosjekter.

-  Jeg trives med å hjelpe folk og finne det de trenger, sier Ole Martin Vollan med et smil bak kassen. Selv om han har bikket 30 år, så startet han karrièren som ekstrahjelp i tenårene og kjenner produktene godt. Har du et prosjekt lite eller stort, så finner du det meste hos Byggmakker Eiker. Og Ole Martin hjelper så gjerne.

- Det beste med denne jobben er uten tvil kundekontakten. Folk spør om mye forskjellig. Da er det min jobb å gi gode svar, kommer det kjapt. 

Elise Berg Nes selger kjøkken- og og garderobeløsninger,

En trapp opp fra butikken, har det dukket opp et nytt fjes. Blant kjøkkenutstillinger fra Norema, garderobeløsninger og baderomsinnredninger, finner du Elise Berg Nes. Hun hjelper kundene å tegne og tilpasse, samt finne gode romløsninger.

- Det er veldig fint å jobbe her, og det er utfordrende, sier Berg Nes, som trives godt med å hjelpe kundene forme sine hjem. 

- Konkurransen er økende i distriktet, men det gjør oss skjerpet til å henge med videre. Det er en grunn til at vi er 100 år, avslutter Hobbelstad. 

SE VIDEO: Bli bedre kjent med Byggmakker Eiker

Del artikkelen på Facebook