Annonsørinnhold fra

Hva er dette?

 
 

Det sorte gullet

Vil du ha en god, næringsrik og bærekraftig hage? Da starter alt med god jord.

Annonsørinnhold fra

Begrepet "Det sorte gullet" har tradisjonelt blitt brukt for å omtale oljen vår. Nå ønsker Alene Alemu Tesfamichael å bruke begrepet på noe helt annet og mye mer miljøvennlig: næringsrik jord med hage- og matkompost. 

– Dette er det nye sorte gullet, smiler Alene som er forsker på markkompostering i Lindum. For det sorte gullet utvinnes på en helt spesiell måte. 

STOLT: Alene er stolt av det sorte gullet sitt.

Over 80 000 i arbeid

I bingen til Alene kryr det av små arbeidere. Mellom 80 000 og 100 000 meitemark sørger for at matavfallet, som først går gjennom biogassanlegget, blir til næringsrik og fruktbar jord. Jorden inneholder mikroorganismer og bakterier, er rik på næringsstoffer og dermed perfekt for plantedyrking. 

Det finnes mer enn 7000 meitemarkarter, men arten som får meske seg i matavfall hos Lindum er spesielt god på å kompostere. Kompostmeitemarkene bor og jobber i store binger hvor de også får matavfallet servert. Alene sørger for ideelle leveforhold så markene kan jobbe i fred. De liker seg best når det er mørkt og stille, med en luftfuktighet på 60% og en temperatur mellom 15 og 25 grader. 

Visste du at?

- Det er 10 000 forskjellige typer sopp i vanlig jord? 

Sopp er veldig viktig for jordkvaliteten, og bidrar blant annet til å forhindre sykdomsutbrudd på plantene dine

- Det i vanlig jord holder til 50 000 forskjellige arter bakterier? 


Markene holder seg helt på toppen av jordlaget (20-30 centimeter), mens den ferdig bearbeidede jorden faller lengre og lengre ned i beholderen.

– Etter to måneder har matavfall blitt til ferdig jord som vi kaller for vermikompost. Den kan enten stå helt alene som en fantastisk god gjødsel, eller blandes med andre jordtyper, sier Alene. 

Bærekraftig jord

Det andre suksesskriteriet som Lindum nyter godt av, er jord produsert av hageavfall. Direktør for biologiske prosesser i Lindum, Aud Helene Rosenvinge, utdyper: 

– Jorda som du får kjøpt rundt omkring på hagesentre inneholder vanligvis en andel torv. Torv er ikke fornybart, på linje med fossile produkter som for eksempel olje. CO² er lagret i torven og frigis når torven tas opp, noe som naturlig nok også er negativt for miljøet. I tillegg skades økosystemet torven er en del av når torven ikke lengre er der, sier Aud Helene. 

Jord av kompost:

- 1 teskje god jord = 1 milliard bakterier

- Gir god struktur, bra for vann og luft til røttene

- Er bærekraftig, kompost er en naturlig del av kretsløpet

- Bidrar til mikroorganismer som holder jorden levende

- Er ugressfri

Lindum har som mål å bli helt torvfrie i løpet av 2017, og skal i stedet bruke hagekompost i sin jord. Det er et naturlig produkt som ikke bidrar til økt CO²-fotavtrykk. I tillegg har hagekomposten mange andre fordeler:

– Hagekomposten gir en veldig fin struktur til jorda, som gir røttene tilgang til både vann og luft, sier Aud Helene.

Etter at hageavfallet har ankommet Lindum, kvernes, siktes og komposteres det – en prosess som varer et års tid. Den må både vannes, vendes og kontrolleres for temperatur og fuktighet til den er ferdig. En god kompostering fører også til ugressfri jord.

Hagekomposten gir en veldig fin struktur til jorda, som gir røttene tilgang til både vann og luft.

Aud Helene Rosenvige
BLIR GRØNT: God jord fra Lindum gir grønne forhold langs Bragernes strand.

God blanding

Kombinasjonen av Vermikompost som er svært næringsrik og hagekompost som har en utsøkt struktur og er proppfull av mikroliv, gjør Lindums jord helt unik:

– God jord kjennetegnes av tre ting: Den må være ugressfri, ha et godt organisk innhold og god struktur. Det gjør heller ingenting for jorda vår at den er bærekraftig, og alt dette får du i jord fra oss, avslutter Aud Helene. 

Del artikkelen på Facebook