Gå til sidens hovedinnhold

Vitenskap og forskning er ikke perfekt, men heller ikke korrupt

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vitenskap, forskning, metodikk, systematikk, kritisk undersøkelse. Kjært barn har mange navn.

Forskningen har brakt oss langt innenfor mange områder som du og jeg nyter godt av i dag. Den pc-en eller mobilen du sitter og leser på nå, eller antibiotika vi tar hvis er skikkelig syke, er resultater av at noen har forsket på dette. Hadde det ikke vært for forskning ville vi for eksempel aldri kunne ha redusert barnedødeligheten eller andre sykdommer som for bare 50 år tilbake tok livet av mange mennesker.

Les også

Skal den vitenskapelige klimadebatten komme videre, bør også klimaaktivistene vise edruelighet

Når vi finner gamle fossiler kan vi takket være vitenskapen datere hvor gamle de er, noe som gi oss innsikt i hvordan livet var for flere millioner år siden. Den økonomiske modellen samfunnet vårt er bygget på kommer av at noen har gjort noen tanker som ble satt i system, og over tid har det blitt utviklet videre.

Vi finner ting over alt som er menneskeskapt, løsninger som er kommet gjennom forskning og utvikling. Homo Sapiens har overlevd fordi vi er nysgjerrige av natur, og takket være sin intelligens evner å sette ting i et system. Med språk og kunnskap, og å utnytte å de ressursene vi har vært omgitt av til enhver tid.

I dagens polariserte samfunn har det oppstått nye fiender, som med sine destruktive krefter ser på forskning og forskere som om vitenskapen har en agenda. At de driver konspirasjon mot menneskeheten eller at de er korrupte.

Les også

Hvilken interesse skulle klimapanelet ha av å drive tendensiøs forskning?

Når politikere og andre mennesker som har posisjoner omtaler forskning som vrøvl, oppspinn eller mener at det ikke finnes noen standarder innenfor vitenskapen, er det skremmende. Spesielt når det er snakk om saker som omhandler klimaforskning. Det å kritisere avsenderen på denne måten er en velkjent taktikk, og faktisk så gammelt at det har et eget navn på latin, «ad hominem», som betyr argument mot mennesket.

Vitenskapen og forskningen er ikke perfekt, men det er likevel noen spilleregler som er innrettet sånn at det skal være mulig å korrigere hvis det viser seg at faktagrunnlaget har vært for svakt eller det finnes andre teorier som kan forklare verden bedre. Tilliten til forskningen er nødt til å bygges på metodisk redelighet og resultater over tid.

Verden hadde ikke utviklet seg i samme tempo hvis vi ikke hadde hatt mennesker som var nysgjerrige, spørrende og interessert i å kunne utvikle våre liv til det bedre takket være vitenskap. Neste gang du hører noen kalle vitenskapen for vrøvl eller at forskerne driver med svindel, husk å minne dem på at vitenskapen har sørget for at de lever et ganske så godt liv i dag, med tilgang på medisiner, elektronikk og mye annet.

Kommentarer til denne saken