Først forsvant SV. Nå har også Sp og Venstre forlatt det en gang så folksomme rødgrønne prosjektet i drammenspolitikken.

LES OGSÅ: SV-exit vitner om dårlig stemning

Det skulle vise seg at de to partiene har kokkelert på bakrommet og serverte litt av en sommermeny i formannskapsmøtet tirsdag ettermiddag.

Ikke bare kunngjorde de at de ikke vil støtte det prestisjetunge sykehjemmet i Krokstadelva, slik prosjektet fremstår nå, og i den tunge økonomiske situasjonen kommunen står i. De benyttet i samme slengen anledningen til å vrake det rødgrønne samarbeidet.

Tilbake fra det rødgrønne laget som etter valget i 2019 bestod av hele fem partier, står nå bare Ap og MDG igjen.

«Våre partier ser det ikke formålstjenlig å skulle videreføre et politisk samarbeid som kan gi utvikling i retning av usunn kommuneøkonomi og økt risiko for nye kutt,» konkluderer Venstre og Sp i pressemeldingen som ble sendt ut tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Bombe fra Senterpartiet: Vraker sykehjem – bryter samarbeidet

Spørsmålet nå er: Hva blir det neste som trylles frem av smaksprøver fra Sp-Venstre-kjøkkenet?

Å beskrive nyheten somen bombe, er ingen overdrivelse. Men etter all uroen som har vært i den rødgrønne samarbeidsblokken, med partiskifter, utmeldinger og overganger, og etter den dårlige stemningen som visstnok preger stemningen partiene imellom, er det heller ikke helt uventet.

I likhet med SV, som forlot samarbeidet på en av sine viktige kjernesaker, kan også Sp og Venstre stå rakrygget og forklare hvorfor det var fornuftig å gå ut på en sak som også omhandler helheten i kommuneøkonomien. De to partiene hadde allerede beredet grunnen ved å gå imot nedleggelsen av sykehjemsplasser på Fredholt og Gulskogen. Saken om sykehjemmet i Krokstadelva var på et vis dråpen Venstre og Sp trengte for å få begeret til å renne over.

Det hører også med til historien at Sps gruppeleder Gro Nyhus har annonsert at hun gir seg i politikken, mens Simon Nordanger teller på knappene om han skal fortsette. De har med andre ord ingenting å tape og føler nok at de står friere til å gjøre det de selv mener er riktig.

Men Sp-Venstre-exiten må også leses som en del av en større strategisk plan. Å tro noe annet ville være naivt.

Etter det Drammens Tidende kjenner til skal Venstres gruppeleder Herman Ekle Lund drømme om å etablere en sentrumsblokk før neste års lokalvalg i Drammen. Oppskriften, som kanskje er klekket ut på kjøkkenet han deler med Sp-politiker og samboer Camilla Fjeld Gustavsen, går ut på å blande sammen Venstre, Sp, KrF og MDG til en maktfaktor i drammenspolitikken, som kan samarbeide både til høyre og venstre, og som etter valget kan utgjøre en sterk forhandlingsmotpart, enten den ene eller andre veien.

LES OGSÅ: Brølte for ungdomsskole: – Å stryke oss fra budsjettet er et svik av historiske dimensjoner

I teorien kan dette høres ut som en interessant rett. Vi har i alle fall fått en forsmak på hva som er på gang, og det virker mildt sagt spennende.

Spørsmålet er bare hvor realistisk en slik masterplan er. Sp kan med dagens meningsmålinger og dersom viktige profiler for partiet gir seg, ikke regne med noe brakvalg slik de gjorde sist. KrF er nærmest utradert. Heller ikke Venstre kan forvente å vokse i Drammen, med mindre noe helt spesielt skjer.

Og hva med MDG? Lar de seg lokke, for eventuelt å søke lykken på høyresiden ved neste korsvei. Det er lite sannsynlig, all den tid et voksende Frp står på motsatt side og forakter alt som er grønt. Dessuten er det nå ytre venstre som vokser, både Rødt og SV, noe som kan gjøre det mer forlokkende for MDG å holde seg på venstresiden.

Men hvem vet. Som i Master Chef kan de merkeligste retter dukke opp på den politiske tallerkenen, og vekke velgernes smaksløker.