For noen uker siden var jeg på livets siste foreldremøte. Det var både godt og vemodig, men kanskje aller mest oppløftende. Med barn som er russ denne våren, var det fint å være på et foreldremøte med skoleansatte som både var tydelige i sine forventninger til ungdommen og foreldrene, men samtidig fulle av omsorg og gode råd.

Selv om det strengt tatt burde være unødvendig å si til voksne folk, likte jeg at skolen ba oss om ikke å la ungdommen være alene hjemme i helgene fremover, og at vi bør holde oss edru fram til etter russetiden. Vi ble oppfordret til å smøre matpakker, sende med dem vannflasker og ekstra mobillader, tørke ullsokker, hente hvis nødvendig og ha kontaktinformasjon til nærmeste venner og deres foreldre lagret på telefonene våre.

Andre spaltister i Drammens Tidende:
En ærlig beretning om alt som skjer i Drammen
Jeg er blitt en sånn en, en sånn som trener
Å gå på kafé

De var også tydelige på at vi burde kreve at de møter på skolen og sover mest mulig. Og det fineste med det hele: Vi foreldre må stille på dugnad hver morgen i russetida, og servere russen varm grøt til frokost.

Noen av dere blir muligens provoserte av å lese dette, og synes det er å sy puter under den allerede ufordragelige russens armer. For skal vi tro mediene generelt, og tidvis denne lokalavisa spesielt, er russen ikke annet enn en gjeng med hensynsløse, ekskluderende, overfladiske bråkmakere, hvor særlig gutta utnytter ungjenter.

22. april kunne vi lese i denne, og flere andre nettaviser, en sak med følgende overskrift: «Jentene skjenkes, og før de settes av i veikanten har de sugd noen av gutta, hatt sex og blitt utnyttet». Ordene, som helt sikkert ble sagt i beste mening av en politimann på et møte med russ i Oslo, fremstiller ikke bare guttene som monstre, men de umyndiggjør også jenter fullstendig (hilsen ei som selv rulla med Drammens-russ i en alder 15).

Politimannen understreket at han ikke mente å rette pekefingre mot russen, og at han ønsker dem en god russetid. Jeg kunne skrevet langt og sint om denne type retorikk og forsøk på skremselspropaganda, men nøyer meg med å understreke at den eneste effekten slike uttalelser og overskrifter har, er at de øker voksnes forakt for ungdom og at det i liten grad påvirker ungdommen selv. Og det er jammen ikke rart. For hvor mange russ gjelder egentlig dette?

Jeg mener ikke å bagatellisere alvorlige enkelthendelser russ er ansvarlig for – og som de naturligvis må ta konsekvensene av. Men jeg ønsker å minne om at undersøkelse de siste årene viser at det er en særdeles veltilpasset ungdomsgenerasjon som nå går inn i russetida og samtidig står på trappene til voksenlivet.

De er glade i familien sin og liker å tilbringe tid med den. De opplever i stor grad å vokse opp i trygge omgivelser med gode nettverk rundt seg. De drikker og røyker mindre, de fleste liker å gå på skolen, de ser optimistisk på fremtiden og flere enn noensinne er engasjert i ulike ungdomsorganisasjoner.

Likevel elsker voksne – med god hjelp fra mediene – å irritere seg over ungdom generelt og russen spesielt.

Andre spaltister i Drammens Tidende:
Kunsten å tenke store tanker i en trang by
Betraktninger fra bandybeltet
Det beste laget i Drammen

På livets siste foreldremøte vanket det masse skryt av russen for å skape et godt og inkluderende miljø, hvor det blant annet var rekordmange påmeldte til avgangsballet og mange gode initiativ som gjør at alle har mulighet til å finne på noe – uavhengig av om de har russedress, er på buss, i gruppe eller er løsruss.

Vi trenger ikke mer svartmaling av ungdom generelt og russen spesielt og heller ikke de lave forventningene som følger med når det gjelder hvordan de kommer til å oppføre seg. Vi trenger at mediene også skriver om hvor kreative, inkluderende, glade og fornuftige de er.

Og hvor viktig voksnes tilstedeværelse er – enten det er i form av en grøtbolle, et pizzastykke ventende på benken nattetid og gode samtaler om hvordan de kan gjøre seg selv og andre trygge. For det er nå en gang sånn, at det vi velger å fokusere på, det får vi mer av.

Med ønske om en fantastisk russetid til ungdom, foreldre og naboer!