DRAMMENSOMRÅDET: – Det blir slutt på den virkelige finværsperioden i morgen, konstaterer vakthavende meteorolog Martin Granerød søndag.

Drammen har denne uken badet i sol og varme temperaturer. Med opp mot 30 varmegrader flere dager denne uken virker nok skikkelig regnvær som et fjernt minne for mange. Men nå er det varslet at det mandag kveld vil komme kraftige byger på besøk, og Meteorologisk institutt har derfor sendt ut farevarsel for styrtregn.

– Lokalt kan det komme 15 til 30 millimeter regn i timen. Det er nok til å gi overvann på de stedene det pleier å samle seg mye vann ved regnvær, sier han til Drammens Tidende.

Varmt

Bygeaktiviteten skal spre seg fra Sverige og Skagerrak til utover Østlandet i løpet av mandag kveld og tirsdag. Farevarselet for styrtregn er sendt ut på gult nivå og gjelder fram til midnatt onsdag.

Før regnbygene treffer Drammen mandag, vil det imidlertid bli en varm og solfylt dag.

– Det kan fort bli 28-29 varmegrader på dagen, men avslutningen kan bli forholdsvis regnfull, sier meteorologen.

På grunn av det varme og tørre været som har vært har Meteorologisk Institutt allerede sendt ut farevarsel for skogbrann for en stund siden. Det forsvinner når styrtregnet kommer, forteller Granerød.

Lyn og torden

Meteorologisk institutt vurderer imidlertid nå å sende ut enda et farevarsel - denne gangen for lyn og torden.

– I tillegg til regn og regnbyger, vil nok temperaturen holde seg på over 20 grader. Det blir høy fuktighet og lummert, så det er utrygt for tordenvær mandag. I denne situasjonen er det nok regnet som vil være kraftigst, så vi har foreløpig holdt litt igjen på om vi skal sende ut et farevarsel for lyn og torden, men det er noe vi vurderer. Det er derfor mulig at vi sender ut et varsel i løpet av morgendagen, sier Granerød.

På spørsmål om det er et sted i drammensområdet som ser ut til å få mer regn enn andre, svarer han at det er utrygt for kraftige regnbyger, lyn og torden i hele området:

– Det er vanskelig å si hvor det kommer mest per nå, så en får bare følge med på værradaren når det nærmer seg.

Granerød har følgende oppfordring til folk om været som er ventet:

  • Vær forberedt på at det kan være perioder med kraftig regn, torden og lyn.
  • Dra ut støpsel fra stikkontakter hvis en vet en skal være borte.
  • Sørg for at vann får rent unna dersom en bor ved områder der vann pleier å samle seg når det er mye regn.
  • Regnet kan føre til vanskeligere kjøreforhold, så vær oppmerksom på det.

– Men er vi heldige kommer det mest sent mandag kveld og natt til tirsdag når de fleste er inne, sier meteorologen.