(Vestviken 24)

Ikea i Norge skal kutte 10 prosent av kostnadene og legger ned servicesentrene i Tromsø, i Ålesund og på Skøyen i Oslo.

– Vi skal stenge alle servicesentrene i Norge. Det ser vi på som en tung avgjørelse, for vi har aldri stengt noe før, sier Ikeas norgessjef Clare Rodgers til Dagens Næringsliv.

De 50 ansatte som berøres av nedleggelsen, får tilbud om jobb andre steder i Ikea-systemet.

På Ikeas servicesentre har det vært mulig å se produktene og bestille for eksempel kjøkken, men kundene har ikke kunnet ta med seg varene hjem som i tradisjonelle butikker.

Planene for nye Ikea-varehus i Ålesund, Vestfold, Tromsø og Vestby har i flere år avventet en endelig investeringsbeslutning. Nå varsles det en ny full gjennomgang, og en konklusjon er ventet i løpet av året.

– Det er alltid diskusjoner på globalt nivå, men beslutningen for hvert prosjekt gjøres lokalt siden markedet er ulikt fra sted til sted, sier Rodgers.

Ikeas lønnsomhet i Norge har utviklet seg negativt de siste årene. Selskapet som drifter butikkene, gikk med nærmere 100 millioner kroner i underskudd i forrige regnskapsår. Konsernet bokførte imidlertid et betydelig overskudd innen eiendomsdrift, noe som gjorde at Ikea samlet sett gikk med overskudd.