Gå til sidens hovedinnhold

Ytringsfriheten får dårligere kår i Drammen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommunestyret i nye Drammen fattet 26. mai et merkelig vedtak.

Fra nå av skal kommunen og politiet bestemme hvem som skal få ytre seg i det i det offentlige rom. En hemmelig liste over organisasjoner skal danne grunnlaget for hvem som skal få fremme sine synspunkter på torg og i gater, samt hvem som skal måtte betale for egen sikkerhet.

Dette er høyst problematisk. Når Erna Solberg eller Sylvi Listhaug kommer til Drammen sørger et massivt politioppbud for sikkerheten. Enkelte politikere har livvaktbeskyttelse døgnet rundt.

Nå har politiet i Drammen utarbeidet en egen liste over organisasjoner som må betale for egen sikkerhet ved arrangementer. Denne listen vil ikke politiet gi fra seg.

Vi har akkurat lagt bak oss 17. mai der vi hyller grunnloven. Vi feirer vårt frie samfunn og vår ytringsfrihet. Vi hyller de som tidligere har kjempet for disse verdiene, men få uker etterpå innskrenkes de samme verdiene av det politiske flertallet i Drammen kommune.

Ytringsfriheten er til for dem som har meninger som ikke er så populære. Den skal beskytte de med kontroversielle meninger. På 50- og 60-tallet var de som kjempet for homofiles rettigheter de kontroversielle. Gjennom alle tider har meningsbrytning vært det som bringer samfunnet fremover.

Politiet i Drammen har tidligere sviktet i oppdraget om å beskytte meninger som de fleste av oss ser på som provoserende. Det vil være en fallitterklæring om dette vedtaket fører til at ytringsfriheten nå innskrenkes i Drammen.

Det er en skremmende samfunnsutvikling når politikere vedtar at en hemmelig liste (som det ikke engang gis innsyn i) skal benyttes til å bestemme hvem som skal få fremme sine synspunkter i sentrumsområdene i vår kommune, og hvem som skal få politibeskyttelse på sine arrangementer.

Dette er ikke noe politiet skal kunne bestemme på bakrommet. Derfor har Frp bedt om en lovlighetskontroll av vedtaket hos Fylkesmannen.

Les også

Arbeidere plukket blomkål da bilen snurret inn på jordet med politiet like bak

Les også

Overgrepsdømt landslagsutøver tiltalt for grov voldtekt av barn – risikerer 21 års fengsel

Les også

Tenåring brukte saks i ransforsøk

Kommentarer til denne saken